7 svakodnevnih navika koje uzrokuju loše držanje

woman tourist on the street, summer fashion style, travel to Europe

Loše i iskrivljeno držanje može dovesti do jakih bolova u leđima, vratu i ramenima. U nastavku pogledajte najčešće krivce za loše držanje kojih možda niste ni svjesni.

1. Saginjanje tokom korištenja mobilnog telefona

Dok čitamo poruke na mobilnom telefonu ili surfujemo internetom, najčešće glavu i vrat saginjemo prema dolje. Takav položaj stvara jak pritisak na vratni dio kičme. Zapamtite da mobilni telefon ne bi trebalo držati u ravnini grudi, već u ravnini očiju.

2. Korištenje mašine za pranja sudova

Ovo je još jedna tipična svakodnevna radnja koja može naštetiti našem držanju. Dugotrajno saginjanje leđa dok punimo i praznimo mašinu za pranje sudova može uzrokovati bolove u leđima. Umesto toga, probajte čučnuti tokom korištenja mašine za pranje sudova. Ako nemate velikih problema s kolenima ili iz zdravstvenih razloga ne smijete stajati u čučanju, ovo može biti i odlična svakodnevna vježba za noge i stražnjicu.

3. Neadekvatan grudnjak za velike grudi

Grudnjaci bi trebali rasteretiti naša leđa i vrat. Ako odaberemo neadekvatan model koji ne pruža pravilnu potporu grudima, samo ćemo dodatno opteretiti te delove tela. Ako vam se kopča grudnjaka na leđima stalno podiže prema gore, to znači da nemate grudnjak dobre veličine. Zbog toga grudi mogu stvoriti pritisak na kičmu zbog kojeg se loše držimo i osjećamo bolove

4. Nepravilno podizanje i držanje dece

Zaštitite svoja leđa i savijte koljena kada podižete mališane. Podizanje iz laganog čučnja smanjuje pritisak na kičmu. Izbjegavajte nošenje djeteta na ramenima ili pak popularnu metodu nošenja “krkače” jer tako krivite kičmu.

5. Preferirate ravnu obuću

Potpuno ravna obuća nije zdrava za naše zglobove, leđa i kičmu, osim ako u pitanju nisu ortopedski modeli sa ulošcima koji stopalu daju odgovarajuću potporu.

6. Vrtlarstvo

Iako je vrtlarstvo aktivnost koja sama po sebi opušta, zapravo nema tako dobar učinak na naša leđa. Tokom vrtlarstva provodimo puno vremena u savijenom položaju. Pokušajte što češće mijenjati položaj ili svako malo ustanite i razgibati se kako biste smanjili pritisak na kičmu.

7. Prenatrpane torbe i rančevi

Baš kao što ni klasičnu torbu ne smijemo pretrpavati stvarima, tako ni ranac ne smijemo previše opteretiti. Oni su svakako bolji izbor od klasičnih torbi jer je pritisak na kičmu tokom nošenja ravnomjernije raspoređen, ali ako je previše težak, onda poništavamo njegov dobar učinak.

Kada stavite ranac na leđa, podesite ga tako da bude što više na leđima. Vrh ranca trebao bi da bude u ravni sa ramenima i tako ćete imati osjećaj da je lakši nego što zaista jeste.