Savjet roditelja OŠ “Mahmut Lekić” traži nastavu na albanskom

Savjet roditelja se u saopštenju poziva na Ustav Crne Gore, Zakon o manjinskim pravima i slobodama, te set obrazovnih propisa koji omogućavaju manjinskim narodima obrazovanje na sopstvenom jeziku, a tvrde da su njihova djeca godinama uskraćena za ta prava

Savjet roditelja OŠ “Mahmut Lekić” iz Tuzi zatražio je juče od te ustanove, ali i Ministarstva prosvjete da angažuju nastavnike koji ispunjavaju zakonske uslove, odnosno govore albanski jezik, i zaprijetio bojkotom nastave ukoliko do toga uskoro ne dođe.

Savjet roditelja se u saopštenju poziva na Ustav Crne Gore, Zakon o manjinskim pravima i slobodama, te set obrazovnih propisa koji omogućavaju manjinskim narodima obrazovanje na sopstvenom jeziku, a tvrde da su njihova djeca godinama uskraćena za ta prava.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da su od škole tražili punu informaciju o ovom slučaju, dok iz ustanove poručuju da je “problem već riješen i da nema potrebe za medijskom prepiskom”.

“Moramo istaći de se ovaj problem ponavlja godinama, odnosno od kada su data rješenja zaposlenima  koji ne znaju albanski jezik, za rad u odeljenjima gdje se nastava izvodi u ovom jeziku. Ova rješenja su protivzakonita, jer je zakonima propisano da nastavnici znaju jezik na kome se izvodi nastava, zbog toga smo reagovali u više navrata, još od 2015…”, saopšteno je iz Savjeta roditelja.
Iz uprave škole tvrde da ustanova “radi i radiće u najboljem interesu učenika”.

“S obzirom na to da se nastava mora odvijati, profesorski kadar o kome je riječ u saopštenju Savjeta roditelja angažovan je privremeno, sa ciljem održavanja redovnog nastavnog procesa. Konkurs za ova radna mjesta biće raspisan ubrzo, i na njega se, u skladu sa zakonom, mogu prijaviti svi zainteresovani kandidati koji ispunjavaju uslove, uključujući poznavanje albanskog jezika. O svemu navedenom je Savjet roditelja škole već obaviješten”, ističu iz škole.

Napomenuli su da je, kada je riječ o  nastavi engleskog jezika, ovaj problem je već riješen.

“Zaposleni koji ima znanje albanskog jezika raspoređen je u odjeljenje u kome se nastava odvija na albanskom.  Dakle, uprava škole već je zapravo riješila problem u vezi sa kojim se oglasio Savjet roditelja, no svakako da ćemo i dalje biti otvoreni za sva pojašnjenja i konstruktivnu komunikaciju, u interesu nastave i učenika”, zaključuje se u odgovoru OŠ “Mahmut Lekić”.