Brković tužio radnike

Brković od radnika traži nadoknadu štete i izmakle dobiti u iznosu od 250.277 eura, jer su „odbijali da izvršavaju svoje radne obaveze”

Kompanija Vektra Jakić, podnijela je tužbu protiv 13 bivših radnika pogona Peletare, kojima je vlasnik preduzeća Dragan Brković u maju uručio rješenja  o  prestanku radnog odnosa.

Brković od radnika traži nadoknadu štete i izmakle dobiti u iznosu od 250.277 eura, jer su kako se navodi u tužbi „odbijali da izvršavaju svoje radne obaveze, pa čak i da dolaze na posao”. Takvim ponašanjem, navodi se u tužbi, “uticali su da se obustavi cjelokupan proces proizvodnje i time direktno prouzrokovali znatnu materijalnu štetu“.

“Zbog opstrukcije rada zaposlenih došlo je do stvaranja velike količine sirovine za proizvodnju peleta, pa je poslovodstvo bilo primorano da organizuje proizvodnju, 20. i 21. maja 2017. i za dane vikenda kako ne bi došlo do devastacije, ali radnici nisu došli, kao ni za vikend 27. i 28. maja, iako su obavješteni da će vikendi biti radni, i ubuduće svaki vikend, dok bude postojala potreba za takvim načinom organizovanja proizvodnje, kako ne bi došlo do propadanja zaliha sirovine”, navodi se u tužbi, koju je potpisao Brković.

Bivši radnici kažu da nisu iznenađeni tužbom direktora firme jer su imali stalne prijetnje da će ih otpustiti i tužiti zbog propadanja materijala.

“Svoje radne zadatke savjesno smo izvršavali, ali naš rad nije plaćan, a mi i naše porodice od nečega moramo da živimo. Do posljednjeg radnog dana, odnosno otpuštanja, od sirovine smo proizvodili pelet. Radili smo savjesno pet mjeseci ne dobijajući zaradu. Niko nikada nije imao primjedbe na naš rad.  Trpjeli smo prijetnje i stalne ucjene uz komentar vlasnika “da to što dolazimo na posao ne znači da smo zaradili plate, jer firma od peleta nije zaradila ni cent, da nemaju pravo da traže platu i da će biti kada ja budem smatrao da treba”,  kažu radnici.

Tvrde da nisu prouzrokovali štetu firmi, već  da je proizvodnja prekidana, a oni odlazili na prinudni odmor, zbog nedostatka kesa za pakovanje peleta, neispravnosti mašina ili nedostatka sirovine.

Petnaestorici radnika  pogona peletare Brković je uručio rješanja o prestanku radnog odnosa, nakon što su, kako tvrde,  tražili da im isplati makar dvije od pet zarada koliko im duguje.

Sa druge strane Brković u rješenjima o otpustu radnika navodi da su zaposleni odbili  da izvrše svoje radne obaveze, i da im je zbog toga sa njima morao raskinuti radni odnos.

Bivši radnici odbili su nedavno ponudu  Brkovića, koji im je ponudio da ih vrati na posao ukoliko odustanu od tužbi koje su pokrenuli pred Osnovnim sudom u Pljevljima zbog nezakonitog otkaza.

Traže da im poslodavac isplati  zaostale zarade kao i  noćni rad, koji im kako tvrde nije isplaćivan.

U međuvremenu Brković je radnicima isplatio dvije zarade u iznosu od po 193 eura.

Prosječna plata zaposlenim u pogonu peletare je bila 300 eura, a radnici su do njih dolazili većinom nakon što bi obustavili proizvodnju.