Promocija knjige ”Obol” u KIC-u

Svoju novu knjigu “Obol” autorka Ksenija Matović predstaviće podgoričkoj publici u utorak, 26.septembra, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, od 19 sati.

“…Uz nemilosrdno brušenje pjeva, te razložno dobrodošlu škrtost s riječima, kao poetesa zbilja osebujnog stila, Ksenija Matović je i ovim svojim Obolom, od tih legendarnih i sićušnih kovanica, sačinila briljantnu pjesničku kadenu koju iskreno preporučujem.

Naročito u ovom (ne)dobu, nenaklonjenom bilo kojoj duhovnoj disciplini, a pogotovo savremenom pjesništvu, odavno i nepravedno skrajnutom u sumoran beletristički zapećak…” pisac opšte prakse Bogumil Minja Bojanić

O knjizi će govoriti ambasador Grčke u Crnoj Gori Sotirios Atanasiou i književni kritičar Vlatko Simunović. Stihove na grčkom će čitati Gerasim Hristatos, a na našem jeziku autorka. Moderatorka večeri biće Elida Korać.

Ksenija Matović je rođena 1973. godine na Cetinju. Osnovnu i srednju školu završila je u Herceg Novom, gdje i živi, a Filozofski fakultet u Novom Sadu. Prvu zbirku poezije “Preludij” objavila je kao osamnestogodišnjakinja u izdanju novosadske izdavačke kuće “Slavija”.

Drugu zbirku poezije “Orfeonautika” objavila je 2013. u izdanju Hercegnovskog Pozorišta. “Orfeonautika” je između ostalog imala privilegiju da se u okviru pratećeg programa predstavi na renomiranoj međunarodnoj smotri pozorišta “Sterijino pozorje”.

Matović je objavljivala poeziju u različitim književnim časopisima nekadašnje Jugoslavije, a pokretač je i književne manifestacije “Stilosovaagora” u Novom Sadu.