Ove namirnice ne smijete da jedete ako imate visok krvni pritisak

Mediterranean food

Visok krvni pritisak povećava rizik od brojnih ozbiljnih zdravstvenih problema. Novija istraživanja pokazuju da velik broj ljudi ima visok pritisak, a da toga nisu ni svjesni.

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija smatra se glavnim okidačem srčanih i moždanih udara, kao i otkazivanja bubrega.

Kao što pojedine namirnice mogu da vam pomognu da snizite krvni pritisak, tako postoje i one koje će, već visok pritisak još više podići, te bi trebalo da ih izbjegavate. U nastavku pročitajte koje namirnice treba da izbecite iz ishrane ako imate visok krvni pritisak.

So

Stručnjaci savjetuju da, ukoliko imate visok pritisak, pre svega izbjegavate previše slanu hranu. Korišćenje velike količine kuhunjske soli, naime, podiže krvni pritisak i tako povećava rizik od srčanih oboljenja. Ako ste navikli na slanu i začinjenu hranu, za početak izbjegavajte dosoljavanje hrane, a ukus obroka možete obogatiti raznim začinima i letokivitm travama. Takođe, izbjegavajte supe i dodatke ishrani iz kesice jer su oni, po pravilu previše slane i začinjene.

Suhomesnati proizvodi i gotova jela

Osim već pomenutih supa i preliva iz kesice, ako imate visok pritisak, izbjegavajte i suhomesnate proizvode i sva gotova jela, naročito smrznute pice, jer ovi ukusni proizvodi mogu biti prava natrijumska bomba. Sama priprema suhomesnatih proiizvoda podrazumeva dodavanje velikih količina soli, a isto važi i za razna testa, ali i paradajz sos koji je sastavni deo gotovih pica i raznih drugih jela u koja se ciljano dodaje više soli kako bi im se zadržao ukus. Takođe, izbjegavajte zasićene i trans masti, odnosno pileću kožicu i brzu hranu, kao i namirnice poput punomasnog mlijeka, crvenog mesa i putera.

Kiseli krastavci

Konzerviranje hrane, takođe, podrazumeva i dodavanje velikih količina soli, pa bi ove proizvode trebalo obavezno da izbacite iz ishrane. Ovo se posebno odnosi na kisele krastavce jer oni predstavljaju prave “sunđere za so” koju upijaju u velikoj količini iz tečnosti konzerve.

Šećer

Za osobe oboljele od hipertenzije nije samo so pogubna, već isti uticaj imaju i prevelike količine šećera. Naime, povećan unos šećera može da uzrokuje višak kilograma, a gojazne osobe imaju znatno povećan rizik od povišenog krvnog pritiska. U skladu sa tim, smanjite konzumiranje šećera, grickalica, ali i energetskih napitaka, te vještački proizvedenih kupovnih sokova, kako biste smanjili rizik od hipertenzije.

OSTAVITI ODGOVOR