Strategije uz pomoć kojih ćete brže i lakše pronaći posao

1 Stavite sebe na prvo mjesto. Razmislite o svojim vrijednostima i jakim stranama, a posebno o onome što je vama važno. To će vam smanjiti tjeskobu i podići nivo zadovoljstva budućim poslom.

2 Ne budite previše izbirljivi. Prijavljivanje za posao slično je prijavljivanju za fakultet, gdje imate prvi odabir fakulteta i nekoliko dodatnih mogućnosti. Imajte u vidu široku paletu mogućnosti – radna mjesta o kojima zaista sanjate, ali i ona za koja vam se čini da ih sigurno možete dobiti.
3 Sredite profile na društvenim mreži. Pregledajte prvih nekoliko stranica svojih fotografija na društvenim mrežama i uklonite sve što bi se moglo smatrati neprofesionalnim.

4 Pravilno odaberite mejl adresu. Mnogi radnici u odeljenju za zapošljavanje kažu da kad vide Yahoo ili .net adresu misle da baš niste elektronski potkovani. Gmail je siguran pogodak.

5 Njuškajte ako je nužno. Utvrdite da li imate vezu sa bilo kom u kompaniji gde konkurišete za posao koristeći LinkedIn ili Twitter. Može vam biti od koristi ako nađete nekoga ko vam može pomoći pri odgovaranju na pitanja.

6 Držite se dvotrećinskog pravila. Neki misle da ako poslodavac postavlja deset kvalifikacionih zahtjeva, onda moraju zadovoljiti svih deset (žene po pravilu češće odustaju od takmičenja ako ne ispunjavaju sve zahteve). Radije se zapitajte: „Zadovoljavam li barem dvije trećine zahteva sa spiska?“

7 Oblikujte prijavu. Pogledajte opis posla i nastojte da ga preslikate nekako. Zbog toga su ključne reči važne.

8 Za razgovore na Skype-u ili FaceTime-u obucite se kao da ćete se sresti s nekim licem u lice. Tako ćete se bolje osjećati, a to je mudro i u slučaju da razgovor krene neočekivanim smejrom.

9 Saznajte planirani raspored. Kraj razgovora najbolji je trenutak da pitate za sljedeće korake. Recite: „Želela bih da znam šta mogu da očekujem i kad mogu da se javim ako bude potrebno.“ Ako vam kažu: „Imamo nekoliko kandidata sljedeće nedelje i nećemo ništa znati još nedjelju posle toga“, tada ćete znati kada je vrijeme za provjeravanje.

10 Odmah se zahvalite. Pošaljite poruku da zahvalite istog dana posle razgovora. Neka bude naslovljena i intonirana lično. Ne treba vam više od jednog ili dva reda da biste poruku učinili jedinstvenom.

11 Oprezno pratite razvoj situacije. Postoji zdrava ravnoteža između neodustajanja i gnjavaže. S obzirom na to da ste pitali za raspored, dajte im nekoliko dodatnih dana, a onda kažite: „Znam da ste pri kraju s razgovorima. Samo proveravam kako stvari stoje.“

12 Napišite sjajan CV! I neka ne bude duži od jedne strane.