Komad ”Dokle pogled seže” danas u CNP-u

Kraljevsko pozorište Zetski dom danas u 20h gostuje na Bijenalu crnogorskog teatra u Crnogorskom narodnom pozorištu iz Podgorice sa predstavom ”Dokle pogled seže”, koju po autorskom tekstu režira vodeći mađarski i evrposki reditelj Arpard Šiling.

Dramaturški tim predstave čine: Bence Biro, Kata Đarmati, asistent reditelja je Mirko Radonjić, muziku potpisuje Nina Perović,

Glumačku podjelu čine: Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Jelena Simić i Aleksandar Gavranić.

Komad potpuno drugačiji od uobičajenog, prevashodno zbog načina na koji je nastao, najprije tekst, a onda i sam proces rada sa glumcima.

Prije uobličavanja prvih ideja dramaturzi su boravili u Crnoj Gori kako bi čuli priče o našoj stvarnosti, najturbulentnijim temama u zemlji.

To je učinjeno kroz razgovor sa umjetnicima, psiholozima, sociolozima , istoričarima, nevladinim sektorom.

Sa te pozicije, prepoznate su teme koje ćemo vidjeti u predstavi – tranzicija, nezaposlenost, politička korupcija, ogromni i pregaženi ideali, pitanje: ostati ili otići.

Tokom improvizacija sa glumcima, Arpad Šiling je uz njihove komentare do kraja uobličio tekst .

Ovaj projekat realizuje se uz podršku EU Cretive Europe, budući da je Zetski dom dio ovog fonda za projekat “Collective Plays”, kao i za novu strategiju “ZAJEDNIŠTVO I NOVA KREATIVNA PORODICA”, čija je ideja vodilja udruživanje i zajedništo, a ima za cilj promociju “polivokalnih“pozorišnih metoda što podrazumijeva osim zajedničkog rada na stvaranju teksta i povezivanje različitih saradnika iz inostranstva sa našim umjetnicima.