Crnogorske vlasti traže odgovor kada će Nikić biti izručen

Ministarstvo pravde uputilo je zahtjev Generalnom tužilaštvu Rusije da ih obavijeste u kojoj je fazi postupak za izručenje crnogorskog državljanina Ananija Nina Nikića, koji se osnovano sumnjiči da je bio dio logističke mreže koja je pripremala više terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra. To je Pobjedi saopšteno iz Ministarstva pravde.

Ananije Nikić, službeni prevodilac DF-a, uhapšen je 2. aprila u regiji Rostov nakon čega mu je određen ekstradicioni pritvor. Kako je Pobjeda ranije objavila ruske vlasti su nakon nekoliko mjeseci ukinule pritvor Nikiću uz obavezu da se redovno javlja ruskim vlastima. Nikića terete za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Za Ananija Nikića istražitelji su se zainteresovali nakon što je bivši srpski obavještajac Slavko Nikić tvrdio da mu je nudio da bude jedan od ključnih organizatora grupe koja je trebalo da „izazove haos u Crnoj Gori“.

Prema informacijama crnogorskih istražitelja, Nikić je Crnu Goru napustio još 9. novembra prošle godine, a mediji su tada pisali da operativni podaci ukazuju da se nalazi na teritoriji Rusije.

Specijalno tužilaštvo je nakon šest mjeseci opsežne istrage podiglo optužnicu protiv četrnaest okrivljenih, dok je postupak protiv Nikića razdvojen.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov; srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević; trojica crnogorskih državljana – lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a.

Prema navodima iz optužnice, na čelu kriminalne organizacije bila su dvojica ruskih obavještajaca Eduard Šišmakov i Vladimir Popov. Nalazima iz istrage Šišmakov i Popov se terete da su oformili grupe na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije s ciljem „vršenja neodređenog broja krivičnih djela terorizam“ i krivičnih djela ,,ubistvo najviših predstavnika Crne Gore“.

Mitropolija SPC garantovala za Maksića, Đorđevića i Dušića

Mitropolija crnogorsko primorska dala je garancije za ukidanje pritvora Draganu Maksiću, Srboljubu Đorđeviću i Milanu Dušiću optuženih za učešće u organizaciji neuspjelog terorističkog napada na crnogorske institucije sistema oktobra prošle godine na dan parlamentarnih izbora, nezvanično je potvrđeno Pobjedi.

Istu garanciju, SPC je dala i za optuženu Branku Milić koja je 11. oktobra odlukom vanraspravnog vijeća Višeg suda u Podgorici u srijedu napustila Istražni zatvor u Spužu.

Odluka je uslijedila nakon što je advokat Milićeve, Jugoslav Krpović, Višem sudu u Podgorici predao zahtjev za ukidanje pritvora uz garancije Mitropolije crnogorsko-primorske da će joj biti obezbijeđen smještaj u Manastiru Uspenja presvete Bogorodice Duga na Bioču.