Nikoliću, Vujisiću i Šćepanoviću produžen pritvor još mjesec

Momiru Nikoliću, vlasniku kompanije “Graditelj“ iz Tivta, Dejanu Vujisiću, direktoru Pokreta za promjene (PzP) i sekretaru te partije Željku Šćepanoviću, osumnjičenima za pranje novca, produženje pritvor za još mjesec.

Odluku je donio Vrhovni sud Crne Gore.

Osumnjičenima je pritvor produžen zbog mogućeg uticaja na svjedoke. Nikolić je, kako se navodi u naredbi za istragu, zajedno sa liderom PZP-a Nebojšom Medojevićem organizovao kriminalnu grupu.

Postupak protiv osumnjičenih pokrenut je u oktobru prošle godine kada je policija uhapsila Šćepanovića i Gordana Konatara, lokalnog dilera deviza, i tom prilikom kod njih pronašla novac sumnjivog porijekla.

Od Šćepanovića je oduzeto 30.000 dolara, a od Konatara 18.000.

Tada je protiv njih podnijeta krivična prijava zbog neovlašćenog bavljenja bankarskim poslovima. Međutim, daljom istragom Tužilaštvo je došlo do dokaza koji upućuju da se u ovom sliučaju radi i o pranju novca zbog čega je predmet dospio kod specijalnog tužioca.

Prema sumnjama Tužilaštva, višemjesečne provjere ukazuju da je Medojević sa Nikolićem osmislio kriminalni plan da u legalne tokove ubace novac koji je Nikolić nezakonito stekao u građevinskim poslovima kao preduzetnik firme „Graditelj“ iz Tivta.

Cilj je bio da se ta sredstva ne prikazuju kao prihod nadležnim organima i na taj način izbjegne plaćanje zakonskih obaveza.

Medojević je, prema rezultatima istrage Specijalnog tužilaštva, angažovao i saradnike čiji je zadatak bio da se bez odobrenja bave bankarskim poslovima, odnosno da za potrebe partije na crno rade konverziju deviza i zarađeni procenat stave u legalne tokove.