Kako prepoznati pravi med?

Loš med su izmislili ljudi praveći od njega industrijski proizvod, te nesavjesni i neobrazovani pčelari koji bi da se preko noći obogate.

Kako da budete sigurni da je med pravi, najpouzdaniji način je odnijeti ga na hemijsku analizu.

Međutim, stručnjaci će pravi med prepoznati po nekoliko jednostavnih testova, koje možete i sami napraviti.

Važno da znate da se pravi med kristalizuje, ali na 40 stepeni, u toploj vodi, ponovo se može dovesti u tečno stanje.

Ako nekoliko kašika meda stavimo u mikrotalasnu peć na visokoj temperaturi pravi med će se brzo karmelizovati. Vještački med će na visokoj temperaturi biti pun mjehurića i teško da će od njega postati karamel.

Da bismo se uvjerili da je med pravi pčelinji stavimo u staklenu teglu dvije kašike meda i šest kašika čistog špirita, dobro u vrućoj vodi ugrijemo i promućkamo. Pravi pčelinji med će se rastopiti, dok vještački pravljen med na dnu ostavlja bijeli trag. Ako u teglu ne stavimo špirit, nego samo vodu, pravi med će pasti na dno tegle, dok će se vještački med razliti po vodi.

Pravi med možete testirati i na sljedeći način.

Uzmete kašikom med iz tegle i podignete je visoko. Pustite med da curi u teglu. Ako se med iz kašike neprekidno sliva u teglu, riječ je o pravom medu. Vještački med ne može curiti u neprekinutom nizu.

Ne vjerujte svemu što proizvođači pišu na etiketama.

U supemarketu uzmite teglu s medom i okrenite je naopačke. Ako se med rastezljivo odvaja od dna tegle i sporo kaplje znak je da u ruci držite čisti pčelinji med. Kod vještačkog meda, masa će se naglo odvojiti od dna tegle.