Benefiti članstva u NATO

Savjet za NATO zaključio je danas na prvoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta Duško Marković, da je Crna Gora članstvom u NATO-u ostvarila jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta i ocijenio da nova pozicija naše zemlje kao članice Alijanse podrazumijeva odgovoran odnos u definisanju nacionalnih prioriteta i njihovom usaglašavanju sa državama saveznicama.

Zaključeno je da će u tom kontekstu jedan od priotiteta biti promovisanje evroatlantskih integracija zemalja Zapadnog Balkana i politike otvorenih vrata NATO-a, kao i njen dalji doprinos ispunjavanju ključnih ciljeva i vrijednosti Alijanse.

Savjet je zaključio da Crna Gora nakon nepunih pet mjeseci od ulaska u NATO već uživa koristi od članstva i to prije svega kroz povećan broj informacija o našoj zemlji u inostranoj javnosti, percepciju naše zemlje kao sigurne investicione destinacije i jače interesovanje renomiranih investitora za ulaganje u Crnu Goru.

Na sjednici je razriješen dosadašnji Komunikacioni tim Savjeta za članstvo Crne Gore u NATO-u umjesto kojeg će u okviru Interresorne komisije za NATO biti naimenovan tim koji će koordinirati komunikacione aktivnosti u skladu sa interesima države i građana Crne Gore.

Za sekretara Savjeta naimenovan je Ivo Đoković, pomoćnik generalnog sekretara Vlade, koji je tu dužnost obavljao i u ranijem Savjetu za članstvo Crne Gore u NATO-u.

Savjet za NATO obrazovan je Odlukom Vlade Crne Gore donijetoj na 43. sjednici održanoj 5. oktobra 2017.