DF vidi foliranje a Ura protiv prelazne vlade

Demokratski front smatra da se do prelazne vlade, koju kao rješenje vidi lider SDP-a Ranko Krivokapić, može doći samo protestima, dok iz građanskog pokreta Ura poručuju da nijesu zainteresovani za prelaznu vladu.

Krivokapić je prije par dana najavio da bi građanska opozicija mogla bojkotovati predsjedničke izbore ukoliko se ne obezbijede uslovi da oni budu fer i slobodni, kao i da je za njega poželjno rješenje da se formira prelazna vlada.Protesti- Ti koji pričaju o prelaznoj vladi su najobičniji foliranti, jer se do prelazne vlade, kao što je poznato, može doći samo protestima, a Krivokapić i ekipa koju predvodi su više puta saopštili da su protiv protesta- kazao je poslanik DF-a Jovan Vučurović Pobjedi.On kaže da neke opozicione političke grupacije svake nedjelje ili nakon svakog sastanka izlaze sa različitim stavovima o najvažnijim pitanjima.

– To zbunjuje javnost i pokazuje da ti subjekti lutaju, vode jalove razgovore i da kod njih ne postoje stavovi koji su usaglašeni. Jedino se slažu oko toga da će se ponovo sastati, što je već poznata „strategija“ i „taktika“ onih koji nemaju ni strategiju ni taktiku – smatra Vučurović.Potpredsjednik Ure Neđeljko Rudović, s druge strane, kaže da taj pokret nije zainteresovan za prelaznu vladu.

– Imajući u vidu iskustvo iz 2016. i činjenicu da je DPS zloupotrijebila Sporazum o slobodnim i fer izborima, da ga je pogazila nakon nepunih dva mjeseca i pokazala da je svaki dogovor sa njom nemoguć, Ura ne vidi prelaznu vladu po modelu od prošle godine kao opciju za koju bi bila zainteresovana- kazao je Rudović Pobjedi.Komentarišući odnos opozicije prema predsjedničkim izborima, Vučurović navodi da DF ima svoju stabilnu politiku po svim pitanjima.Kandidat- Mi smo i 2011, 2012. i 2013, prvi u opoziciji promovisali ideju o jednom kandidatu opozicije na predsjedničkim izborima, jer je to najbolje i najefikasnije rješenje da se dođe do pobjede. I bili smo u pravu, jer smo pronašli pogodnu ličnost, za taj politički trenutak i to vrijeme, koja je ostvarila postavljeni cilj.

Krivokapić je tada zastupao neke druge stavove, i indirektno podržavao Filipa Vujanovića, i takvo njegovo ponašanje je jedan od dva razloga zbog kojih nije odbranjen taj izborni rezultat. I u ovom trenutku DF zastupa identičan stav i spreman je da svom snagom podrži nestranačkog kandidata koji bi mogao da pobijedi kandidata DPS-a na predsjedničkim izborima 2018. godine – rekao je Vučurović.Važno je, kako dodaje, da taj kandidat ima kvalitete da vlastitom hrabrošću brani svoju pobjedu.- A drugi uslov je da Ranko Krivokapić umjesto kandidata DPS-a ovoga puta otvoreno podrži kandidata opozicije – poručuje Vučurović.

Kada je u pitanju bojkot predsjedničkih izbora, koji pominje Krivokapić, Rudović navodi da su sve opcije na stolu.- Napominjem da je za bojkot potreban dogovor cijele opozicije kako bi on bio djelotvoran. Podsjećam, kada je na dnevnom redu nakon prošlogodišnjih parlamentarnih, bio paket dogovor u vezi odnosa prema svim budućim izborima- da li ćemo ih sve bojkotovati dok ne dobijemo uslove za slobodne izbore ili ćemo učestvovati na njima uprkos ovim nefer uslovima i spornom ambijentu – tada nije bilo volje kod ostalih opozicionih stranaka da tako nešto usaglasimo. Teško je objasniti takav odnos opozicije bilo kome građaninu koji želi da bude dio demokratskih promjena. U međuvremenu je, nakon Nikšića, preovladao stav da na svakom mjestu treba da se borimo za naše ciljeve uprkos nastojanjima DPS-a da obesmisli izborni proces – rekao je Rudović i dodao da su spremni za razgovore o svim opcijama.