Podmorski kabl uvršten na liste projekata od značaja za EU

Podmorski energetski kabl između Crne Gore i Italije je projekat koji prevazilazi granice Crne Gore i uvršten je na zvanične liste projekata od značaja za Evropsku uniju (EU) i Energetsku zajednicu, saopšteno je iz kompanije Port of Adria.

Iz te kompanije su kazali da će Crna Gora biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i zapadne Evrope, čime će postati energetska spona zapadnog Balkana sa EU.

“Čast nam je i zadovoljstvo što je Port of Adria integralni dio ovog izuzetno važnog projekta”, dodaje se u saopštenju.

Iz kompanije su podsjetili da je prvi brod sa opremom za taj projekat uplovio u Port of Adria 8. avgusta prošle godine, gdje je uspješno iskrcano devet kotura sa kablovima i dodatna oprema, dok je pozitivan trend nastavljen ove godine.

“Ove godine je iskrcano ukupno šest brodova, sa esencijalnim elementima za ovaj projekat, uključujući projektni generalni teret koji obuhvata transformatore, betonske elemente i panele, elektronsku i dodatnu opremu”, rekli su iz Port of Adrie.

Port of Adria, kako se zaključuje, očekuje dolazak i narednih brodova, spremna da prihvati taj značajan teret i pruži punu podršku ka daljem unaprijeđenju projekta.