Uskoro 1000+, kamatna stopa će biti …

Raspisivanje konkursa za nastavak projekta 1000 plus planirano je početkom naredne godine, kazao je generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

On je Pobjedi rekao da će kamatne stope biti najmanje do sada i da će se kretati između tri i 3,5 odsto.

Čanović je objasnio da će javnim pozivima za banke, građevinske kompanije, fizička lica koja će prodavati stanove, kao i za građane do detalja biti definisani uslovi koji se moraju ispuniti za treću fazu projekta.

“Trenutno pregovaramo sa komercijalnim bankama i tražimo dodatno snižavanje kamatne stope za dugoročne hipotekarne stambene kredite i pojednostavljene procedure odobravanja kredita. Sa sigurnošću možemo reći da će kamatna stopa biti povoljnija nego u prethodnoj fazi projekta i da će godišnja fiksna kamatna stopa biti između tri i 3,5 odsto”, kazao je Čanović.

On je rekao da će osim te povoljnosti, sve ostale iz prethodna dva projekta u narednoj fazi biti unaprijeđene.

Čanović je naveo da je glavna prednost ovog projekta najniža kamatna stopa, niži troškovi obrade kredita, jeftinije usluge notara i životnog osiguranja.

“Novitet u trećoj fazi biće ponuda stanova u starogradnji, koji moraju zadovoljiti kriterijume energetske efikasnosti i čija ponuda će doprinijeti konku rentnosti cijena i većoj ponudi u svim opštinama, pa očekujemo da će i građani u sjevernom i južnom dijelu Crne Gore moći da riješe stambeno pitanje”, kazao je Čanović.