Preporuka za čitanje Dragoljuba Đuričića

Gost naše redovne rubrike “Šta poznati čitaju” je muzičar Dragoljub Đuričić.

Đuričić za naš portal kaže da ne čita baš svaki dan, ali kaže da radije čita nego gleda TV, jer kako navodi, “tamo definitivno nema ništa”.

“Možeš da ga ne pališ po 50 dana i kada ga uključiš ništa novo…”- kaže on za Antenu M.

Evo i koja djela on preporučuje.

***

Meša Selimović, Derviš i smrt

Dakle rado čitam Selimovića, čak sam i radio muziku za Derviš i smrt i svaki sledeći put mi je svježe i novo kao da je ranije nisam čitao. Meša tako lako ulazi u srž ljudskog bića, opisuje njegove lomove, dileme…

Nik Kejv, Smrt Zeke Manroa

U Nikovom stilu data je zanimljiva slika muškarca, trgovca kozmetikom, koji razmišlja seksualnim nagonom i koji nakon samoubistva žene uzima sina i obavlja posao trgovačkog putnika “trgujući samim sobom i životom” dodirujući samo dno.

Viktor Frankl, Čovjekova potraga za smislom

Čitao sam knjigu poznatog psihijatra Viktor Frankla koju je napisao za 9 dana nakon boravka u logoru Aušvic, kojom je želio da pokaže ljudsku snagu da se i kada je najgore uhvati za neki smisao u životu jer ga život ima čak i u najcrnjim uslovima. To je nešto potpuno drugačije od današnje popularne psihologije.

Vule Žurić, Republika Ćopić

Još kao dijete sam ga u Herceg Novom upoznao i to mi je bilo kao da sam boga vidio posle Nikoletine Bursaća. Zatim sam imao tu čast da sa Purisom Đorđevićem radim muziku za film o Branku Ćopiću, čak smo dobili i neke nagrade. Moram da priznam da me je to toliko inspirisalo da je muzika isključivo samo bubnjevi. U knjizi je predivno opisan život Branka Ćopića.

Aleksandar Gatalica, Veliki rat

Prikaz velikog rata i njegove suludosti na sasvim drugačiji način, kroz primjesu fantastike, dobro izgrađene likove kao i njihove sudbine. Baš dobro pripovijedanje.

Antena M