DOBRE VIJESTI: 22% VIŠE DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA

Od januara do oktobra prošle godine, u Crnu Gori slilo se oko 380 miliona stranih direktnih investicija, što je oko 22 odsto više nego godinu prije, podatak je nadležne Vladine agencije.

–To je rezultat sveukupne promocije svih vladinih institucija ..imamo dosta novih investitora koji dolaze iz svih evropskih zemalja. To povećanje je rezultat ulaska Crne Gore u NATO što je doprinijelo većoj stabilnosti i miru a takođe i rezultat i političke stabilnosti u Crnoj Gori– rekao je Jovanović.

Interesovanja ima iz svih krajeva svijeta .

– Mi inače imamo investitore iz preko 110 zemalja, pogotovo smo sad primjetili porast iz Njemačke i Francuske što nas vrlo raduje jer očigledno da oni doživljavaju nađu zemlju mnogo stabilnijom destinacijom u odnosu na region Balkana – rekao je Jovanović.

Najviše je interesovanja za oblasti koje Vlada promoviše kao strateške-turizam, poljoprivredu i energetiku. Što se tiče turizma, naročito će se, poručuje, posvetiti sjeveru.

– Poljoprivreda takođe je u velikom zamahu, imamo nove investitiore iz svih krajeva svijeta koji su već počeli da ulažu u poljopriovredu dok sektor energetike jedan od najvećih potencijalnih za promociju koji će definitivno sljedece godine imati možda i primarno mjesto – kazao je Jovanović.

Vlada, kako je rekao, vrlo optimistična atmosfera što se tiče priliva stranih diretnih investicija.

– Očekujemo da se nastavi znatan rast u prilivu stranih direktnih investicija, što je kompatibilno sa rastom ekonomije Crne Gore, u čemu Crna Gora raste po stopi od 4,5 odsto u ovoj godini u čemu strabne direktni ivestitori imaju neki dio – zaključio je Jovanović.