Crnogorski Telekom: Neto dobit 5.1 mil

Neto dobit Crnogorskog Telekoma u prošloj godini je iznosila 5,1 milion EUR, dok su prihodi iznosili 85,3 miliona EUR, što je manje u odnosu na 2016, ali u skladu sa očekivanjima, saopšteno je iz kompanije.

„Smanjenje prihoda je vezano za efekte regulacije maloprodajnih i veleprodajnih cijena, povećane konkurencije na tržištu fiksnog pristupa, ubrzane supstitucije fiksne telefonije i smanjenog obima dolaznog saobraćaja“, navodi se u saopštenju.

Operativna dobit kompanije prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje, iznosila je 29,5 miliona EUR, što je 1,6 miliona manje u odnosu na 2016.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Nikola Ljušev, kazao je da su velike promjene i sve veći zahtjevi tržišta, kao i rastuća konkurencija, obilježili prošlu godinu, koja je uz promjene u organizacionoj strukturi, za kompaniju bila dinamična.

„Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima u prošloj godini, koji su bili solidni i u skladu sa očekivanjima. Kompaniju smo učinili agilnijom, pripremili smo se za stabilizaciju prihoda i povećanje profitabilnosti, kako bi u konačnom ostvarili i željeni rast“, naveo je Ljušev.

On je rekao da kompanija u određenim segmentima poslovanja već ima pozitivne trendove.

“To me raduje, jer je rast broja korisnika osnova za povećanje prihoda“, poručio je Ljušev.

Iz Telekoma su kazali da je nastavljeno širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi korisnicima omogućili pristup najkvalitetnijoj mreži.

„Optika je sada dostupna u preko 67 hiljada domaćinstava, što predstavlja 35 odsto njihovog ukupnog broja u Crnoj Gori. Broj korisnika optičke mreže Crnogorskog Telekoma je porastao 16 odsto u poređenju sa 2016, i iznosio je 16 hiljada. Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 63 hiljade domaćinstava, dok je broj korisnika iznosio oko 17 hiljada“, navodi se u saopštenju.

Broj korisnika mobilnog interneta je porastao 14 hiljada u odnosu na 2016, i iznosio je 157 hiljada.

„Time je Crnogorski Telekom ponovo postao tržišni lider u toj oblasti“, navodi se u saopštenju.

Na kraju prošle godine je bilo aktivno 352 hiljade SIM kartica Crnogorskog Telekoma, što je devet hiljada manje u poređenju sa 2016.

Baza postpejd kartica se uvećala 26 hiljade, dok je baza pripejd SIM kartica smanjena za 35 hiljada.

Crnogorski Telekom je ostao lider na tržištu u postpejd segmentu.

“Ulaganja koja smo imali tokom prošle godine rezultirala su novim priznanjem kompanije P3 Communications, kojim se potvrđuje da imamo najkvalitetniju mobilnu mrežu“, saopštio je Ljušev.

On je rekao da su u kompaniji zadovoljni kako korisnici prihvataju novine i kada je riječ o ponudi fiksnog širokopojasnog interneta, pa već sada 67 hiljada domaćinstava ima optičku mrežu Telekoma, a u porastu je i broj korisnika Turbo DSL-a.

Ljušev je dodao da će se u Telekomu truditi da i ove godine budu posvećeni razvoju digitalne zajednice, zaštiti životne sredine, volonterskim aktivnostima zaposlenih, i da i dalje podržavjuo projekte od značaja za društvo.

„Nastavićemo sa ulaganjima i praćenjem najsavremenijih tehnoloških trendova, kako bismo pružili našim korisnicima još bolje servise i usluge i ostvarili dobre poslovne rezultate“, zaključio je Ljušev.