Evo kakvo nas ljeto očekuje

Servis “AccuWeather“ objavio je veliku ljetnju prognozu za cijelu Evropu.

Ljeto ove godine neće biti “pakleno” kako prognoziraju.

Tokom ljetnjih mjeseci u djelovima zapadne i srednje Evrope očekuju se duga razdoblja velikih vrućina. Najviše temperature prelaziće 32 stepena u Lionu, Milanu, Firenci, Frankfurtu i Berlinu.

Slična situacija, iako donekle blaža, očekuje se i na području Istre, prenosi “Indeks“.

Najekstremnije vrućine dovešće do temperature od 38 stepeni na jugu Francuske i sjeveru Italije.

I dok će djelove srednje i zapadne Evrope poharati samo mjestimično jake oluje, istočnu Evropu čeka niz opasnih oluja sa grmljavinom tokom cijelog ljeta.

Kombinacija nadprosječno visokih temperatura i vlažnosti vazduha koji će pristizati sa Mediterana dovešće do nevremena na području od istočne Poljske i Češke, pa sve do Bjelorusije.

Najveći rizik od opasnih oluja prijeti Pragu, Vroclavu i Varšavi, te Minsku. Oluje će biti praćene vjetrovima i poplavama, što bi moglo da dovede do velikih poremećaja u saobraćaju.

Veći dio Evrope može da očekuje veću sušu od prosjeka, ali južni djelovi Italije i Balkana biće pogođeni učestalim nevremenom praćenim grmljavinom.

Područja Rima, Napulja, Tirane, Sofije biće pogođena velikim nevremenom koja mogu da izazovu poplave opasne po život, upozorava AccuWeather.

Duga razdoblja toplog i sušnog vremena obilježiće ljeto u Velikoj Britaniji, na sjeverozapadu Francuske, Belgije i Holandije.

Talas vrućine mogao bi da pogodi jug Francuske i sjever Italije. Iako će ova topla razdoblja trajati dugo ipak neće biti opasnosti od požara ili paklenih vrućina i temperaturnih rekorda.

Suša će ovog ljeta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do Hrvatske i sjevernog Balkana. Nakon kišovitog marta, uslijedio je sušni april i takvo vrijeme trebalo da se nastavi tokom većeg dijela ljeta.

“Ozbiljna suša nakon hladnog februara i početka marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama”, upozorava AccuWeather.

U nekim djelovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode. AccuWeather napominje da se i u ovom području očekuju talasi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog ljeta.

Iako će na području Španije i Portugala biti toplih dana, ovo će ljeto biti “normalnije” nego proteklih godina, kada su to područje poharale velike vrućine.

Očekuje se i iznad prosječna količina padavina, što bi trebalo da spriječi pojavu velikih požara kojima smo svjedočili proteklih godina.