SPEKTAKL: Koncert Bregovića na Ćemovskom polju

Povodom jubileja 55 godina kompanije, “13. jul Plantaže” organizuju svjetski muzički spektakl, koncert Gorana Bregovića i simfonijskog orkestra na Ćemovskom polju, sjutra u 20 sati i 30 minuta.

Kompanija je,kako su saopštili, imala čast da, 14. maja, ugosti renomiranog umjetnika koji je u pratnji svog tima obišao vinograde na Ćemovskom polju.

Bregović je istakao da je muzički projekat „Tri pisma iz Sarajeva“ inspirisan trima religijama – Hrišćanstvom, Islamom, Judizmom i različitim načinima na koji se svira violina u svakoj od tih kultura – klasičnim, orientalnim i klezmerskim.

Spajajući ove potpuno različite muzičke tradicije u cjelinu „Tri pisma iz Sarajeva“ šalju poruku mira, uzajamnog razumijevanja i predstavljaju kulturne razlike kao nešto što bi trebalo da cijenimo, umjesto da se sa njima borimo.

Podsjećanja radi, prethodni Bregovićev album „Šampanjac za Cigane“ se borio protiv diskriminacije manjina i naglašavao njihov doprinos svijetu, a on ni ovaj put sa svoja „Tri pisma iz Sarajeva“ ne ostaje ravnodušan na globalna dešavanja. “Mislim da Bog u okviru svog radnog vremena uopće nije predvidio da nas nauči kako da živimo zajedno.

To je nešto što ćemo morati da naučimo sami”– kazao je Bregović.

O uspjehu albuma „Tri pisma iz Sarajeva“, koji će sjutra biti promovisan na vinogradima Plantaža u čast, govori činjenica da se već našao na prvom mjestu najprodavanijih CD-ova u world music kategoriji na teritoriji SAD-a! On je takođe među prvih 100 najprodavanijih albuma na popularnom digitalnom servisu iTunes.