“Luča” za 371 učenika osnovnih škola

U organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada u hotelu “Hilton” održana je tradicionalna manifestacija “Dan najboljih” koja je posvećena učenicima osnovnih škola u Podgorici. Diplomu “Luča”dobio je 371 učenik iz 22 podgoričke osnovne škole.

Sekretarka Sekretarija za kulturu i sport Nela Savković Vukčević tom prilikom je istakla da težnju prema znanju prate mašta i sreća, te da slobodni um nema granica. “Ovdje nas je okupila ljubav, jer iz ljubavi prema znanju savladali ste  mnoge izazove da biste se uzdigli na prijesto najboljih. Učenje, snaga volje, podrška i povjerenje nastavnika i roditelja formiralo vas je u ličnosti čiji su vidici svijetli i široki. U susret sa neznanjem i neistomišljenicima, sa predrasudama i poluistinama vi ćete nositi činjenice, toleranciju, istrajnost i hrabrost,  a to su znamenja prosvijećenog duha i snažnog karaktera pred kojima se tope magle zabluda. A sve je to, dragi najbolji đaci, iz ljubavi jer je u pravu veliki Gete kad kaže: „Da sve što naučimo, naučimo od onih koje volimo” – zaključila je Savković Vukčević.

Generalna direktorka Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Arijana Nikolić-Vučinić poručila je da je za dobijanje “luče” bilo neophodno mnogo truda i zalaganja. “Biti najbolji je značilo biti posvećen i sve vrijeme usmjeriti ka obrazovanju. Jedino obrazovani, spremni da radite i date sve od sebe možete očekivati uspjeh. Stoga, kroz obrazovanje je najbolji put ka uspjehu i ovim tempom nastavite i u budućnosti. Srednja škola predstavlja novu okolinu, nešto novo i stepenik koji morate da prođete, zato na najbolji način iskoristite prilike koje su pred vama”, kazala je Nikolić-Vučinić.