Nikšićanki potrebna pomoć za transplantaciju bubrega

Svakog drugog dana ide na dijalizu, na aparatima provede četiri sata. Tako posljednjih sedam godina živi dvadesetsedmogodišnja Nikšićanka Rosa Knežević. Jedino o čemu razmišlja, kaže, jeste da sve protekne kako treba i mašta o transplantaciji, o drugoj šansi za život kakav vode njeni vršnjaci.

“Otišla sam na rutinski pregled i istog dana završila na dijalizi. Ovo nije život, jedini izlaz je transplantacija, a za nju treba novca. Uz pomoć dobrih ljudi posljednjih nekoliko mjeseci sakupljam novac za odlazak u inostranstvo jer moja porodica i ja nijesmo u prilici da finansiramo tu intervenciju”, priča Rosa.

Kontaktirala je kliniku u Bjelorusiji, poslala nalaze. Stigao je potvrdan odgovor da je transplantacija moguća.

“Živim s majkom, koja je takođe teško bolesna. Jedini prihodi su nam socijalna primanja, a podstanari smo”, priča Rosa.

Kada je otkrila bolest tražila je donora u porodici, ali nije imala sreće. Otac, kao srčani bolesnik nije bio u mogućnosti da bude donor, dok majka ima maligno oboljenje limfnih žlijezda pa ni ona ne može da donira bubreg.

“Ona se razboljela nekoliko mjeseci nakon što je meni otkrivena bolest, valjda je i taj stres zbog mene doprinio da i ona oboli. Ostali članovi rodbine koji su se prijavili da doniraju bubreg ili nijesu mogli, ili se nijesu poklapali”, objašnjava Rosa.

Za transplantaciju u Bjelorusiji potrebno je 60.000 eura. Sakupila je polovinu novca.

Pomoć Rosi Knežević se može uplatiti u Prvoj banci na žiro račun 535-0100100587887-08 i devizni račun 0130500007940.