Innotourclust- Inovativni klaster za mala i srednja preduzeća

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore predstavila je projekat „Inovativni klaster za mala i srednja preduzeća u prekograničnom turizmu – “INNOTOURCLUST” koji se realizuje u sklopu IPA 2 programa Albanija – Crna Gora – Italija.

Cilj projekta je, kako je saopšteno na pres konferenciji poboljšanje saradnje malih i srednjih preduzeća u Italiji, Albaniji i Crnoj Gori kroz stvaranje inovativnih klastera za turizam.

Ova prekogranična saradnja je usmjerena na integraciju i osposobljavanje lokalnih privrednih subjekata kako bi odgovorili zahtjevima međunarodne turističke tražnje.

Partneri projekta osim NTO CG su Privredna komora Lećea koja je i nosilac samog projekta, Univerzitet Salento, Agencija za gostoprimstvo i turizam Termoli, Nacionalna turistička agencija Albanije i Privredna komora Tirane dok ukupna vrijednost projekta koji će se sprovoditi u naredne dvije godine iznosi 882.743 eura.

Pored projekta „INNOTOURCLAST “, NTO CG je kao partner uključen u realizaciji još dva projekta.

Projekat „Izgradnja ADRION brenda u turizmu: zadovoljiti svih pet čula ADRION 5 SENSES „ u kom je NTO CG jedini partner iz Crne Gore, ima za cilj promociju brenda ADRION u turizmu zadovoljavanjem svih pet čula turista.

Drugim projektom „Lokalna kuhinja kao turistička ponuda prekogranične regije“ iz prekograničnog IPA programa Albanija – Crna Gora planira se povećanje konkurentnosti turističkog sektora kroz valorizaciju kulturne i prirodne baštine uključujući lokalnu gastronomiju u ukupnu turističku ponudu prekograničnog područja.

Na ovom projektu partneri iz Crne Gore su RDA Bjelasica i Komovi i NTO CG.