Ministarstvo sporta renoviraće još sedam sportskih objekata

Nakon što je Vlada početkom jula usvojila informaciju o realizaciji i daljoj podršci sportskim infrastrukturnim projektima, Ministarstvo sporta kreće u drugi investicioni ciklus koji će obuhvatiti sanaciju, adaptaciju i rekonstrukciju sedam sportskih objekata, u pet crnogorskih opština.

Tim povodom ministar sporta Nikola Janović, potpisao je u Ministarstvu sporta ugovore sa predstavnicima škola i ustanova, koje su obuhvaćene novim investicionim ciklusom.

Riječ je o adaptaciji fiskulturnih sala OŠ “Luka Simonović” u Nikšiću, OŠ “Radojica Perović” u Podgorici i OŠ „Marko Miljanov“ u Bijelom Polju, uređenju postojećih terena u dvorištu Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ i rekonstrukciji terena u dvorištu OŠ “Vuko Jovović” u Danilovgradu.

Ministarstvo sporta prihvatilo je i zahtjev podgoričkog Doma učenika i studenata- Podgorica o adaptaciji postojeće teretane, koja se nalazi u sastavu II faze Novog doma, kao i uređenje teretane u cilju poboljšanja uslova u radno okupacionoj terapiji u kotorskoj Specijalnoj bolnici za psihijatriju.

Janović podsjeća da je u cilju kontinuiranog unaprjeđivanja oblasti sportske infrastrukture, za pomenute projekte, Ministarstvo sporta opredijelilo finansijsku podršku, u ukupnom iznosu oko 160 hiljada eura, koji će kako je rekao nakon potpisivanja ugovora, doprinijeti unaprjeđivanju školske sportske infrastrukture i stvaranju neophodnih uslova za bavljenje sportsko-rekreativnim aktivnostima djece, mladih i građana.

“Imajući u vidu činjenicu da je adekvatna sportska infrastruktura, preduslov za razvoj školskog, rekreativnog i profesionalnog sporta, Ministarstvo sporta od osnivanja sarađuje sa lokalnim zajednicama i u kontinuitetu analizira stanje u sportskoj infrastrukturi. Sve dosadašnje analize pokazuju da je neophodno hitno investirati u tu oblast, a na svima nama i Vladi i Ministartsvu sporta i lokalnim samoupravama, ali i savezima, je da udružimo snage i zajednički realizujemo projekte, koji će unaprijediti uslove na polju sportske infrastrukture“, zaključio je ministar sporta.

Direktorica danilovgradske OŠ “Vuko Jovović”, Nataša Vuletić zahvalila je ministru Janoviću na izdašnoj podršci poručujući da će novi sportski teren koristiti ne samo učenicima škole, već i omladini cijelog grada i biti centar njihovog okupljanja, na kojem će kvalitetno provoditi slobodno vrijeme.

OŠ “Luka Simonović” u Nikšiću, dobiće kako je kazao njen direktor Spasoje Gardašević, savermeni objekat za nastavu fizickog vaspitanja vjerujući da će iz nove fiskulturne sale izaći neki novi šampioni poput Miodraga Skala Gvozdenovića, Mirka Vučinića, Jelene Dubljević, Alena Muratovića, sve bivših učenika naše škole.

Direktorica Mirjana Bošković podsjetila je da je OŠ “Radojica Perović” prepoznata u glavnom gradu po sportskim uspjesima, vjerujući da će učenici u novim uslovima rada, potvrditi rezultate koje su do sada postizali i da će pokazati da mogu biti još bolji.

“Svi zajedno sa nizom ovakvih projekata pomažemo zdravijim stilovima života naše omladine, kako učenika tako i studenata”, kazala je upravnica II faze Novog studentskog doma.

Direktor kotorske Specijalne bolnice za psihijtriju Dragan Čabarkapa pojasnio da u toj ustanovi boravi oko 260 pacijenata kojima je potrebna oderedjena radno okupaciona rehabilitacija i odredjene sportske aktivnosti.

“Sa ovim projektom modernizovaćemo teretanu i obnoviti rekvizite na sporstkim terenima”, poručio je Čabarkapa.

Na spisku sportskih objekata koji će biti renovirani, su i OŠ ,,Marko Miljanov” iz Bijelog Polja, čija se direktorica Jasmina Kalić zahvalila na podršci Ministarstvima prosvjete i sporta, kao i tereni podgoričke SEŠ „Vaso Aligrudić“. Njen direktor Veselin Pićurić, kazao je da su u krugu podgoričke Elektro tehničke škole i Hemijska i Gradjevinska, a pored su i studenti, tako da je oko šest hiljada mladih vezano za teren, u koji, kako je istakao Pićurić, 45 godina nije ništa uloženo.

“Konačno u centru Podgorice našoj omladini, budućim sportistima i šampionima omogućavamo bolje uslove za bavljenje sportom. U našoj školi već imamo šampiona svijeta, mladog karatistu Boškovića”, zaključio je Pićurić i još jednom zahvalio Ministarstvu sporta i ministru lično, na razumijevanju i podršci.

Shodno ugovorima, planirano je da svi projekti budu završeni najkasnije do kraja tekuće godine.