Film Andra Martinovića “Između dana i noći” na festivalu u Montrealu

Debitantski dugometražni igrani film Andra Martinovića “Između dana i noći” (Neverending Past) izabran je u takmičarsku selekciju 42. Filmskog festivala u Montrealu, koji će biti održan od 23. avgusta do 3. septembra.

Film će biti prikazan u programu First Fiction Film World Competition.

Međunarodni filmski festival u Montrealu spada u festivale A kategorije i jedini je festival u Sjevernoj Americi koji se nalazi na listi FIAPF-a.
Prema pravilniku Festivala, film odabran za takmičarsku selekciju mora biti svjetska ili međunarodna premijera.

Film “Između dana i noći” sufinansiran je od strane Ministarstva kulture Crne Gore, Filmskog centra Srbije i Radio Televizije Crne Gore. Nastao je u produkciji Artikulacija Film-a, u saradnji sa producentskim kućama Mimesis i Zillion Film.

Uloge tumače: Lazar Ristovski, Tihomir Stanić, Srđan Grahovac, Marko Baćović, Mirko Vlahović, Dubravka Drakić, Danica Ristovski, Jovan Krivokapić i dr.

Direktor fotografije je Rade Vladić, scenograf Milenko Jeremić, montažer Andrija Zafranović, muziku su radili Nemanja Bečanović i Slobodan Trkulja, a producent je Ivan Đurović.

Riječ je o tri priče o ocu i sinu u tri vremenska razdoblja: pred kraj Drugog svjetskog rata, u vrijeme pada Berlinskog zida i nakon raspada Jugoslavije. U svakoj od priča, otac i sin će se naći u osobenim, graničnim situacijama, u kojima dolazi do preispitivanja sopstvene egzistencije.

Martinović je do sada režirao nekoliko nagrađivanih kratkometražnih filmova i dokumentarni film “Crna Gora i Veliki rat” (u saradnji sa BrankomBaletićem). Direktor je Crnogorske kinoteke i predavač na Fakultetu vizuelnih umjetnosti.