Vozić “Ćiro” upotpuniće turističku ponudu Bara

Vozić “Ćiro” stigao je juče rano iz Srbije u Crnu Goru, a od naredne godine upotpuniće turističku ponudu grada “između dvije čarobne obale”.

“Ćiro” je na kratko zastao u Virpazaru, gdje su ga slikali prolaznici, nakon čega je odvežen na carinsku proceduru u Baru.

Vozić će morati da sačeka izgradnju depoa u Boljevićima, gdje će biti uskladišten u narednom periodu. Prema riječima direktora TO Bar Emila Kukalja, Turistička organizacija Bar već dvije godine radi na projektu “Trasom starog Ćira”, koji će zasigurno predstavljati jedinstvenu ponuda ne samo Virpazara i Bara, već i Crne Gore, pišu Dnevne novine.

“Imajući u vidu da izuzetno veliki broj stranih turista posjećuje region Crmnice i Skadarskog jezera, vožnja “Ćirom” će biti nezaboravan doživljaj. Vozić će saobraćati na relaciji Virpazar Boljevići Limljani Virpazar. Tokom izleta turisti će biti u prilici da posjete crmničke podrume vina, kulturna dobra i znamenitosti toga kraja”, kazao je Kukalj.

Navodi da realizacija ovog projekta, pored nabavke turističkog vozića “Ćira” odnosno lokomotive i dva vagona sa ukupno 36 sjedišta, koji će raditi na motorni pogon i koji će se kretati trasom kojom je upravo išao stari “Ćiro” je i renoviranje objekata u selu Boljevići koja će predstavljati depo za voz.

“Plan je da tu bude muzej željeznice, suvenirnica, depo za “Ćira”, dok bi se prostor mogao iskoristiti i za organizovanje izložbi, koncerata, književnih večeri”, istakao je Kukalj.

Takođe, Vlada je, kako kaže Kukalj, vratila i zemljište oko ruševine zgrade, površine oko 1.900 m2, čije uređenje je planirano u sklopu projekta.