Jin: Crna Gora je na turističkoj mapi kineskih turista

Crnu Goru posjećuje sve više kineskih turista, saopštio je novi ambasador te države Liu Jin i dodao da očekuje nastavak pozitivnog trenda i povećanje interesovanja za crnogorsku destinaciju.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma je saopšteno da je Liu, na sastanku sa resornim ministrom Pavlom Radulovićem, kazao da su vizne olakšice, koje je Crna Gora uvela, veoma značajne za rast posjeta iz Kine.

„Radulović i Liu su saopštili da su zadovoljni odnosom i ekonomskom saradnjom između dvije države, ocijenivši da postoje nove prilike za unaprijeđenje“, navodi se u saopštenju.

Radulović je kazao da se u Crnoj Gori predano radi na unaprijeđenju kvaliteta iskustva turista, kao i na prilagođavanju ponuda preferencijama kineskih turista, koji te napore već prepoznaju.

On je naveo da je za crnogorski turizam značajno što Kinezi dosta putuju van sezone i da treba dalje raditi na novim ponudama u tom periodu.

Liu je saopštio da će na ministarskoj konferenciji Nasljeđe budućnosti, čiji je Ministarstvo domaćin, a koja se održava pod okriljem Mehanizma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope 16+1, prisustvovati kineski ministar zaštite životne sredine.

Liu je dodao i da će kineska Ambasada i institucije zadužene za inicijativu 16+1 dati bezrezervnu podršku organizaciji te konferencije, koja se održava od 19. do 21. septembra u Podgorici.

Radulović je ocijenio da je konferencija odlična prilika za razmjenu iskustava u oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom i da očekuje da će to biti samo početak saradnje sa Kinom u toj oblasti.

Sagovornici su zaključili sastanak najavom bliske saradnje i uzajamne podrške u oblastima obostranog interesovanja.