Domaći film “Ti imas noć” na Venecijanskom festivalu

Crnogorski film “Ti imaš noć”, scenariste i reditelja Ivana Salatića, premijerno je prikazan na 75. Venecijanskom filmskom festivalu.

To je prvi crnogorski dugometražni igrani film prikazan na italijanskoj mostri.

Projekciji filma su prisustvovali ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić i selektor Nedjelje kritike Giona Nazzaro.

“Prva premijera crnogorskog dugometražnog filma na Venecijanskom festivalu predstavlja zasigurno jedan od važnijih događaja u novijoj istoriju crnogorskog filma, i siguran sam da će ostvarenje “Ti imaš noć” Ivana Salatića olakšati učešće našim budućim kinematografskim ostvarenjima na međunarodnoj sceni”, istakao je ministar Bogdanović.

“Osim toga, valja ukazati na činjenicu da je film zastupljen u okviru festivalskog segmenta Nedjelja kritike, što dodatno ukazuje na njegovu estetsku i tematsku intrigantnost, budući da je ta selekcija strukturisana kao retrospektiva novih kretanja u svjetskoj kinematografiji. Zadovoljstvo je veće, jer je cio projekat realizovala mlada ekipa, što predstavlja ohrabrujući nagovještaj u novim kretanjima crnogorskog filma. Prepoznavajući taj potencijal, a imajući u vidu dosadašnje stanje u crnogorskoj kinematografiji, Ministarstvo kulture je nizom aktivnosti poboljšalo uslove za buduće filmske stvaraoce, čemu je poseban doprinos dat osnivanjem Filmskog centra Crne Gore,” saopštio je ministar Bogdanović.

On je dodao i da je siguran da će “ovaj događaj podići samopouzdanje crnogorskih filmskih stvaralaca i omogućiti da jedna inspirativna zaliha tema, koju nude kako istorija tako i savremenost Crne Gore, dobije svoj odraz u filmskoj umjetnosti, jer je to jedan od načina kojim možemo na viši nivo podići promociju naše kulture u svijetu.”

“Ti imaš noć” je prvi dugometražni igrani film Ivana Salatića. Uloge tumače Momo Pićurić, Luka Petrone, Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Boris Isaković i Marko Štibohar.

Analitika