Ova imena su najpopularnija u Crnoj Gori

Vasilije i Sofija su najpopularnija imena koja su roditelji u Crnoj Gori tokom ove godine davali svojoj djeci. I dok je Sofija već drugu godinu za redom najpopularnije žensko ime koje Crnogorci daju svojim mezimicama, Vasilije je sa trona skinuo Luku koji je prošle godine bio najpopularnije muško ime.

Naime, najnoviji podaci Ministarstva unutrašnjih poislova (MUP) dostavljeni Dnevnim novinama pokazuju da su najpopularnija ženska imena tokom prošle i u prvih osam mjeseci ove godine nakon Sofije, Sara, zatim Maša i Dunja.

“Tokom 2017. godine bile su 132 Sofije, 84 Sare, 78 Maša, i 69 djevojčica sa imenom Dunja. U prvih osam mjeseci ove godine roditelji su za 81 djevojčicu izabrali ime Sofija i za 63 Sara. Za sada imamo 52 Maše i 43 Dunje”, kazali su u MUP-u.

Prošle godine peto mjesto čvrsto je držala Jana, koji je bilo 65, dok je ove godine to mjesto preuzela Nađa, kojih je za osam mjeseci evidentirano 42. Jana je, za sada, na šestoj poziciji.

Interesantnan je podatak da tokom prošle godine nije prijavljena nijedna djevojčica sa imenom Ana, kojih je tokom 2018. za sada 19.

Nova ženska imena ove u odnosu na godinu ranije su Ema, kojih je u Crnoj Gori ove godine rođeno 23, zatim Staša 22, te Anika 20.

Roditelji u Crnoj Gori, po svemu sudeći, kada su djevojčice u pitanju više vole kraća imena, koja se lakše izgovaraju, dok “bježe” od tradicionalnih, starijih crnogorskih imena. Od ženskih imena koja su i ranije bila zastupljena i dalje su kod nekih građana aktuelne Milica, Jovana i Anđela. Kada su u pitanju duža imena, među najpopularnijim su Katarina, Nikolina, Anastasija, Magdalena… I dalje se među ženskim imenima dobro kotiraju Petra, Una, Hana, Mia.

I dok među najpopularnijim imenima kod djevojčica, makar onih koji drže prve četiri pozicije nema promjena u odnosu na 2017, kod dječaka je situacija drugačija.

Naime, Vasilije se sa pete pozicije na kojoj je bio prošle godine popeo na prvo mjesto i zamijenio Luku koji je za sada četvrto najopularnije muško ime, dok je Lazar i ove godine zadržao drugu poziciju.

“2017. godine bilo je 114 dječaka sa imenom Luka, 110 kojima su roditelji dali ime Lazar, zatim 110 onih koji su za svog dječaka odabrali ime Pavle, 108 Vuk, te 98 Vasilije. Kada su u pitanju podaci za prvih osam mjeseci ove godine, oni pokazuju da je ime Vasilije odabralo najviše roditelja 87, zatim slijedi Lazar 74, Vuk 73, Luka 61 i Pavle 59”, navodi se u podacima MUP-a.

Roditelji dječaka u Crnoj Gori i dalje se često odlučuju da nasljednicima daju imena Petar, Stefan, Jakov, Matija, Filip, Aleksa… Među Crnogorcima ima i onih koji rado dječacima daju imena koja su ranije bila zastupljenija Marko, Nikola, Miloš, Đorđe, Ognjen, Danilo, Uroš, Bogdan.

Podaci MUP-a pokazuju i da su ove u odnosu na prošlu godinu aktuelna dva nova muška imena Matej i Sava kojih za sada ima 20, odnosno 23.