Sezona u Novom znatno bolja od prošlogodišnje

U Herceg Novom je nastavljena dobra posjeta gostiju i nakon glavne sezone, koja je, prema riječima direktora lokalne Turističke organizacije (TO), Pavla Obradovića, veoma uspješna.

“Po Montstatovoj statistici u predsezoni smo imali rast po broju dolazaka od 24 odsto u odnosu na prošlu godinu. Poređenja radi, naredna opština sa najvećim rastom je zabilježila osam odsto”, rekao je Obradović Radiju Jadran.

On je naveo da su, prema njihovoj statistici na osnovu naplate boravišne takse, u predsezoni odnosno maju i junu zabilježili rast od 43,01 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“U špicu sezone, odnosno julu i avgustu smo zabilježili rast od 13,15 odsto u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Obradović.

Za očekivati je da će i septembar i oktobar biti odlični i ispuniti planove turuističkih poslenika.

U TO su zadovoljni sopstvenim učincima i djelovanjem u promovisanju i unaprijeđenju turističke ponude, ali smatraju da ima dosta prostora za napredak.

“Prije svega, u saradnji sa opštinskim službama, pokušaćemo da riješimo komunalne probleme koji umnogome utiču na kvalitet boravka u Herceg Novom”, naveo je Obradović.

On je podsjetio da su ostvarili nekoliko važnih projekata koji su donijeli rezultate, te da Herceg Novi bilježi pozitivan rast i pored, po mnogima ne tako uspješne sezone.

“Imamo probleme koje pokušavamo da riješimo za narednu sezonu, koji se odnose na čistoću, buku, nepotrebnu vožnju motornih vozila šetalištem i nelegalno posredovanje u izdavanju soba/apartmana. Nedostatak dječijih igrališta i programa za djecu je jedna od glavnih primjedbi turista”, precizirao je Obradović.

Od 18 informativno turističkih biroa dva na Rosama i Žanjicu se zatvaraju 15. septembra. Od 1. oktobra biće zatvoreni svi u mjesnim zajednicama, kao i tri kioska na kraju Igala, autobuskoj stanici i u Baošićima.

TO Herceg Novi će aktivnosti bazirati na pozivanje studijskih grupa u Herceg Novi.

“Smatra se da preusmjeravanje sredstava na ovaj vid promocije omogućava veću eksponiranost kao i mjerljivost rezultata. Studijske grupe će se sastojati od blogera – travel influencer-a, kao i novinara koje angažuju PR agencije iz zemalja inicijatora putovanja. Posebna će pažnja buti usmejrena na tržišta Rusije, Njemačke, Francuske i zemalja Skandinavije i Beneluksa”, naveo je Obradović.

On je dodao da će tek nakon realizacije takvih aktivnosti biti odlučeno da li da se TO Herceg Novi ‘reaktivira’ na međunarodnim sajmovima.