Prijestonica i Češko-srednjeazijska Trgovačka komora potpisali Memorandum o saradnji

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan i direktor Češko-srednjeazijske Trgovačke komore ČSOK Jiri Nestaval potpisali su Memorandum o saradnji kojim se stvaraju preduslovi za učešće čeških kompanija u projektima rekonstrukcije i izgradnje gradske infrastrukture.

Cilj dokumenta je, između ostalog, promovisanje saradnje, razvoj i promocija nauke, podrška razvoju turizma i kulture Prijestonice, stvaranje poslovnih grupa za pružanje usluga i proizvoda.

Gradonačelnik Kašćelan kazao je nakon potpisivanja Memoranduma da su jačanje poslovnih i prijateljskih veza, razmjena znanja i iskustva, posebno u procesu evropskihintegracija, nužni preduslovi za održiv razvoj nacionalnih i lokalnih ekonomija i povrat investicija.

“Cetinje je grad potencijala u različitim privrednim oblastima. Turizam, prerada mesa i industrija mliječnih proizvoda, proizvodnja vina, rakije, meda kao i ljudski potencijal koji je osnova svakog razvoja, na raspolaganju su domaćim i stranim investitorima. Stimulativno poslovno okruženje sa različitim podsticajnim mjerama, kao i otvorenost i spremnost lokalne uprave da unapređuje gradsku infrastrukturu, prednosti su ovoga grada”, kazao je gradonačelnik.

On vjeruje da će Memorandum o saradnji sa Česima otvoriti nove perspektive i mogućnosti za zajedničke poslove i dugoročnu saradnju.

“Prijestonica Cetinje nije samo idealno mjesto za početak vaših poslova, nego i istorijski i kulturni centar Crne Gore, i mjesto u kojem možete uživati s porodicom i prijateljima u različitim sadržajima na samo 20 minuta od glavnog grada i morske obale i na oko 45 minuta od oba crnogorska aerodroma. Cetinje se nalazi i na oko sat i po od glavne crnogorske luke, što sve ukazuje na dobru saobraćajnu povezanost koja je od izuzetne važnosti za razvoj biznisa”, poručio je gradonačelnik Kašćelan.

Predsjednik ČSOK-a Jiri Nestaval kazao je da se Memorandum o saradnji nadovezuje na odlične odnose Crne Gore i Češke koji traju duže od 100 godina. Prema njegovim riječima, ovaj dokument raduje, ali predstavlja i veliku obavezu.

“Mi imamo veliki moralni dug prema Crnogorcima koji su stali uz nas u Drugom svjetskom ratu i 1968. godine kada su se borili protiv okupacije naše zemlje. Na sreću, danas ne rješavamo pitanje odbrane države, već želimo da vam pomognemo u procesu evropskih integracija. Želimo da vam stavimo na raspolaganje naša iskustva, kako ne biste ponavljali greške koje smo mi pravili i kako biste konforno i brzo pristupili Evropskoj uniji”, istakao je Nestaval.

On je istakao dobru saradnju sa gradonačelnikom Prijestonice i naglasio da Češka i njena Trgovačka komora u Cetinju vide dobrog prijatelja.

“Cilj nam je da do kraja godine pripremimo planove i projekte, a da već početkom 2019. godine krenemo sa realizacijom”, rekao je Nestaval.

On je saopštio da je u oktobru planirana posjeta delegacije Prijestonice Cetinje Češkoj.

Potpisivanju Memoranduma o saradnji prisustvovali su ambasador Češke u Crnoj Gori Karel Urban, kao i predstavnici ČSOK-a.