Naši šahisti igrali neriješeno sa Kolumbijom i Dominikanskom Republikom

Obje crnogorske igrale su neriješeno 2:2 u 10. kolo Šahovske olimpijade u gruzijskom Batumiju, protiv Kolumbije, odnosno Dominikanske Republike.

Nikola Đukić je doveo našu ekipu u vođstvo, Kolumbija je u naredne dvije partije preokrenula na 1:2, zbog poraza Dragiše Blagojevića i Luke Draškovića, dok je izjednačenje pobjedom donio Blažo Kalezić.

“Igrana je veoma komplikovana varijanta sicilijanske odbrane u kojoj je naš šampion pokušao da svog a pješaka promoviše u damu, a crnu svoje šanse tražio u napredovalim pješacima u centru. Prvo je crni žrtovao kvalitet a zatim je bijeli vratio istom mjerom. U ključnom trenutku crni je izabrao pogrešno polje sa kojeg je damom mogao da napadne bijelog kralja i umjesto u remi došao u uzgubljenu poziciju”, navodi se u saopštenju Šahovskog saveza Crne Gore.

Blagojević se branio slovenskom odbranom a bijeli je odabrao varijantu sa žrtvom pješaka.

“Stalno je vršio pritisak na crnu poziciju i postepeno pojačavao poziciju. Crne lake figure su bile pasivne a kada je bijeli zaprijetio da topom i skakačem ugrozi crnog kralja crni je predao. To je prvi poraz našeg velemajstora koji je igrao odlično na olimpijadi. U francuskoj odbrani, Luka Drašković nije postigao prednost u otvaranju i partija se kretala u okviru ravnoteže. U jednom trenutku izabrao je pogrešan plan a crni je iskoristio tu nepreciznost i preuzeo inicijativu. Osvojio je pješaka i preveo igru u dobijenu završnicu. Martinez Romero je u klasičnoj varijanti francuske odbrane žrtovao protiv Kalezića sve što je bilo pri ruci. Išao je striktno na mat. Crni se hladnokrvno i precizno branio i dobio partiju”, stoji u saopštenju.

Kod dama, Nikolina Koljević je pobjedom anulirala poraz Aleksandre Milović na prvoj tabli, dok su partije Marije Stojanović i Nevene Radošević završene remijima.

Muškarci u petak igraju sa Islandom, a dame sa Ekvadorom.