Crnogorska nošnja proglašena za najljepšu

U gradu Rio Grande, provinciji Ognjena zemlja u sklopu osmog Festivala Inostranih Zajednica (XVII Fiesta de las Colectividades Extranjeras) promovisana je kultura, tradicija, turizam, istorija i gastronomija Crne Gore.

Događaj je organizovala opština Rio Grande, dok je Crnu Goru predstavljala crnogorska zajednica iz tog grada.

Takođe, tokom događaja održan je izbor za kraljicu svih inostranih zajednica, gdje je crnogorska osvojila nagradu za najljepšu nacionalnu nošnju.

”Štand Crne Gore je bio izuzetno posjećen. Posjetioci su pokazali interes za istoriju, turizam, gastronomiju i tradiciju Crne Gore. Štand je bio opremljen posterima na kojima su se mogli vidjeti najljepše turističke i istorijske destinacije Crne Gore kao i snimcima sa istom sadržinom, velikim izborom tipične hrane iz Crne Gore poput podgoričkih popeka, sarme, priganica s medom, domaće pogače… Takođe promovisane su knjige Historia de Montenegro (Živko Andrijašević), Pajaros Poetas (Juan Pablo Krekun), Suspendidos en el Aire (Ivan Damianovich), kao i zbornik radova Descendientes de los inmigrantes montenegrinos e identidad de las futuras generaciones na španskom jeziku a u izdanju Matice Crnogorske ogranak Buenos Ajres (Matriz montenegrina de Buenos Aires). Takođe, posjetioci su imali priliku da upoznaju tekst crnogorske himne na španskom jeziku”- navodi se u saopštenju.

Veliki interes i divljenje kod posjetilaca, organizatora i lokalnih vlasti zavrijedila je crnogorska nošnja koja je u sklopu izbora za kraljicu inostranih zajednica (na kojem je pobijedila predstavnica Bolivije) osvojila nagradu za najljepšu nošnju u konkurenciji od dvadeset inostranih nošnji.

”Nošnju su u jutarnjim časovima nosile Mikaela Perović čukununuka Crnogoraca i djevojčica Emili peta generacija Crnogoraca, dok je u popodnevnim satima kada je i osvojena nagrada istu nosila Dragana Otašević koja je pozvana od crnogorske zajednice radi učešća u promociji kulture i tradicije Crne Gore”-dodaje se u saopštenju.

Grad Rio Grande se nalazi u u sjevernom dijelu provincije-ostrva Ognjena zemlja. Prema popisu iz 2010. u pomenutom gradu je živjelo 78.614. ljudi.

Dvjesta kilometara ka jugu nalazi se grad Ushuaia koji predstavlja najjujžniju geografsku tačku na svijetu i smatra gradom koji se nalazi ”na kraju svijeta”.

U pomenutom gradu danas živi simboličan broj potomaka crnogorskih iseljenika koji su duhovno izuzetno vezani za Crnu Goru, njihovu zemlju porijekla.

Među porodicama se ističu porodice Perović i Tatar koje su i organizovale prezentaciju Crne Gore na ovom, izuzetno važnom događaju za promociju raznih država.

Događaju je prisustvovao veliki broj provincijskih i lokalnih vlasti, pa je član žirija za izbor najjljepše nošnje bio i Viceguverner Provincije Ognjena zemlja Juan Carlos Arcando, koji je i uručio nagradu predstavnici crnogorske zajednice.

”Crnogorska zajednica iz pomenutog grada je prvi put učestvovala na ovom događaju, gdje je organizacijom postigla izuzetan uspjeh u promociji zemlje njihovih predaka. Predstavnici zajednice učešćem na ovom događaju i organizacijom promocije Crne Gore su iskazali duboku naklonost ka zemlji porijekla, kao i veliku ljubav koja ih spaja, koja briše sve granice koje je potrebno preći od Crne Gore do Ognjene zemlje-kraj svijeta kako je popularno zovu”- navedeno je u saopštenju.

Događaj traje dva dana i biće zatvoren u nedjelju.