Od Podgorice do Danilovgrada za desetak minuta

Završen je projekat i u toku je raspisivanje tendera za izbor izvođača koji će rekonstruisati stari put od Podgorice do Danilovgrada, na dionici od Rogama do Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u dužini od oko pet kilometara, saopštila je za Dan Zorica Kovačević, predsjednica Opštine Danilovgrad.

Kovačević je navela da se početak radova, ukoliko ne bude problema sa tenderom, može očekivati do kraja ove, najkasnije do početka naredne godine.

“Sredstva za rekonstrukciju ovog dijela puta u iznosu od dva miliona i nekoliko stotina hiljada eura obezbijeđena su kapitalnim budžetom. Projekat je završen i u toku je raspisivanje tendera za izbor izvođača radova. Mi očekujemo da će radovi na dobrobit građana, prije svega Danilovgrada i Podgorice, početi do kraja ove, najkasnije početkom naredne godine. Stari put od ZIKS-a do Podgorice je u veoma lošem stanju, imali smo čak i nekoliko udesa sa teškim posledicama. Opština Danilovgrad je podigla kredite i zadužila se te je rekonstruisala put do ZIKS-a, a preostalio dio ove dionice, koja je duga nekoliko kilometara je kritičan”, saopštila je Kovačević.

Ona je dodala da su poslednjih dva, tri mjeseca insistirali kod Direkcije za saobraćaj da se što prije izabere izvođač radova, čime bi se krenulo u realizaciju projekta na koji čekaju dugi niz godina.

“Na projekat se čekalo jer je bilo problema kako će biti riješena raskrsnica kod Rogama. Direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača me je prošle nedjelje informisao da je problem riješen, da je nađeno tehničko rješenje i da su stvoreni uslovi da se raspiše tender. Radujemo se što će se krenuti sa radovima i očekujem da će se novom saobraćajnicom od Podgorice do Danilovgrada stizati za desetak minuta”, istakla je Kovačević.

Raspisivanje tendera za izbor izvođača radova, kako je saopštio Miodrag Bakrač iz Direkcije za saobraćaj, očekuje se ove sedmice. On je istakao da će se kod Rogama raditi veliki vijadukt dug 40 metara.

Projekat je ranije bio procijenjen na 2,4 miliona, ali su morali da rade izmjene i dopune tenderske dokumentacije na 3,5 miliona. On je istakao i da će saobraćajnica imati i trotoare, atmosfersku kanalizaciju, te daje obaveza lokalne samouprave da uradi rasvjetu.

U toku je, kako je rekao Bakrač, izrada elaborata eksproprijacije. On kaže da će vjerovatno biti sporova.

“Eksproprijacija mora ići na Vladu da se procijeni kao javni interes, a mora proći i odbore. Zatim se pozivaju stranke u postupku i rješavaju se imovinski sporovi. To je segment koji dosta vremena oduzima. Mi smo voljni da sa radovima krenemo ove godine, ali ako uspori nemamo šta bez da počemo u narednoj”, kaže Bakrač.

Posao će kako je rekao Bakrač biti završen za tri, četiri mjeseca.