Vuletić: Elektronska fiskalizacija za borbu protiv sive ekonomije

Danas se završava javna rasprava o Nacrtu zakona kojim se uvodi elektronska fiskalizacija u prometu proizvoda.

Cilj zakona je da se spriječi nelegalno poslovanje i efikasnija borba protiv sive ekonomije, kazala je Milica Vuletić iz Poreske uprave u našoj emisiji “Vruće stolice”.

“Novost koju predviđa Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga je automatski odnosno elektronski prenos podataka sa naplatnih uređaja poreskih obveznika na server Poreske uprave, sa ciljem da se u realnom vremenu obezbijede svi podaci o novčanom prometu i nelogičnosti u poslovanju. Usvajanje ovog zakona će, očekujemo, omogućiti efikasniju borbu protiv sive ekonomije”, rekla je Vuletić.

Privrednici su iskazali ne toliko pozitivan stav prema zakonu i iznijeli niz primjedbi kaže Mirza Mulešković iz Unije poslodavaca.

“Svaka promjena je teška i donosi kako benefite tako i negativne strane. Uvijek prije velikih koraka treba uraditi testni period kao i analizu da li će ovaj zakon dodatno opteretiti privredu i koji su to benefiti koje donosi, isplati li se to raditi u ovom trenutku”, kaže Mulešković.

Mulešković vjeruje da će zakon poboljšati poresku disciplinu, ali napominje da neregistrovana preduzeća tim neće biti obuhvaćena.

“U dijelu neformalne ekonomije neće doći do značajnog poboljšanja u dijelu koji je najveći problem za crnogorsko tržište. Nedavno je i ministar finansija iznio podatak da je neformalna ekonomija zastupljena od 30 do 40 odsto BDP-a, a to je za malu državu veliki problem”, kaže Mulešković.

Milica Vuletić priznaje da zakon direktno targetira one obveznike koji evidentiraju promet preko registar kasa, ali naglašava:

“To će indirektno međutim uticati na suzbijanje sive ekonomije u onom dijelu koji se odnosi na neregistrovane poreske obveznike. Prije svega zato što ćemo kroz primjenu sistema dolaziti do visoko rizičnih poreskih obveznika u sistemu registrovanih, što znači da ćemo inspekciju usmjeravati tamo gdje su kontrole potrebne i da traga za onima koji nijesu registrovani”, objasnila je Vuletić, dodajući da sive ekonomije ima i kod registrovanih obveznika.

Troškovi sprovođenja zakona trebalo bi da budu za male obveznike od 200 eura pa naviše, kaže Vuletić. Troškove će imati i država koja treba da obezbijedi server. Mulešković primjećuje da je i 200 eura za neke male privrednike dosta.

Dobra strana zakona je što će Poreska uprava imati cjelokupnu bazu podataka, ali, kaže Mulešković, postoji bojazan da će doći do odliva u neregistrovani dio.

Vuletić kaže i da će biti razmotrena eventualna mogućnost subvencionisanja poreskih obveznika. Mulešković napominje kako zakonska regulativa mora biti isto primijenjena prema svima i da svakog treba jednako kažnjavati.

Repriza emisije “Vruće stolice” je sjutra u 22 i 30.

Antena M