Dokumentarac Ognjena Radulovića “oživljava” dinastiju Balšića

Crnogorska kinoteka se prije nekoliko godina prihvatila nadasve lijepog, ali i jako odgovornog posla – “osvjetljavanja” nekih od ključnih djelova crnogorske istorije. Nakon filmova “Noć skuplja dva vijeka, Njegoš – jedna biografija”, “Crna Gora i Veliki rat”, “Žabljak Crnojevića” , na red su prošle godine došli i „Balšići“.

Reditelj prvog dokumentarnog ostvarenja koje dotiče ovaj sloj istorije crnogorske države Ognjen Radulović suočio se s nemalo izazova u pokušaju da nasljeđe “Balšića” oživi i izazove ljude da mu priđu, vide i dotaknu.

“Slikovit podatak o tome kako su naslage vremena teške i nemilosrdne prema gotovo svim oblicima materijalnih tragova na ovim prostorima je recimo to što u Crnoj Gori, osim Balšića pazara na Cetinju, gotovo da nema ni jednog toponima koji se imenom za njih veže”, podsjeća Radulović.

Najveći dio onoga što je odoljelo zubu vremena jeste arhitektura
Da je truda ipak vrijedilo, kazuje to što je nakon projekcija u nekoliko crnogorskih gradova, film „Kulturno nasljeđe Balšića” vidjela i publika u Zagrebu , u okviru Dana crnogorske kulture.

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro” Zagreb, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, organizovali su projekciju crnogorskih dokumentaraca ovog mjeseca. Među prisutnima su bili i ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj NJ.E. Boro Vučinić, književnik i pjesnik Enes Kišević, poznata sportska radnica Milka Babović…

Projekciji su prisustvovali reditelji Branko Baletić i Ognjem Radulović, a u uvodnom dijelu govorio je proslavljeni reditelj Veljko Bulajić
Omaž kulturnoj baštini dinastije Balšić prikazuje sve artefakte na teritoriji Crne Gore, a tematski su zabilježeni i dragocjeni muzejski eksponati i dokumenta koji se čuvaju van granica naše zemlje.

Naša istorija, međutim, nosi i ne naročito lijepa poglavlja, kazao je Radulović za Antenu M. „Vremenski period od skoro šest vjekova koji nas dijeli od Balšića, na turbulentnom Balkanu nažalost znači ogromno vrijeme za razaranja. Tako da smo se kao ekipa trudili da “pohvatamo” sve te tragove, a vrijeme i ljudi u tom vremenu nijesu bili blagonakloni prema blagu koje smo dobili.”

Teškoća tokom snimanja nije falilo, ali Radulović navodi da mu je bilo izuzetno drago kada mu je Andro Martinović, kao čelni čovjek Crnogorske kinoteke, ponudio rediteljsku palicu na ovom projektu. Inicijalni scenario napisali su Aleksandar Čilikov, Đorđije Borozan i Niko Martinović, a tokom samog snimanja “u hodu” je scenariju “finu ruku” i veliki doprinos dao Slobodan Čukić.

Da vizuelno zaintrigira gledaoca, Raduloviću su pomogli još snimatelj Vladimir Vučinić i producentkinja Aleksandra Cerović. “Kolega reditelj Nemanja Bečanović, ovog puta u ulozi montažera i ja smo se kasnije danima u montaži trudili da na platno prenesemo makar djelić te energije kojom ne tako brojni, dragocjeni artefakti zrače”, kaže Radulović.

Najavljuje i da ćemo ovu važnu istorijsku i političku lekciju u umjetničkoj formi, uskoro gledati i na programu Javnog servisa TVCG.