U podgoričku gimnaziju uloženo 1,2 miliona eura

U rekonstrukciju gimnazije „Slobodan Škerović“ uloženo je 1,2 miliona eura, kako bi postala energetski efikasan objekat, saopštili su danas ministar prosvjete dr Damir Šehović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić tokom obilaska ove ustanove.

Radovi na Gimnaziji su izvođeni prethodnih mjeseci, i to u okviru projekta sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW). U okviru tog projekta samo u prethodnim mjesecima, pored Gimnazije izvođeni su radovi na još četiri objekta: dva resursna centra u Podgorici i dvije mojkovačke škole.

Projektom kooordinira Ministarstvo ekonomije uz podršku Ministarstva prosvjete.

Kako je saopštio ministar Šehović, u toku je jedan od najvećih investicionih ciklusa u obrazovanju, a podgorička gimnazija je dio toga.

„Ukupna vrijednost obrazovnih investicionih projekata koji su završeni ove godine ili su u toku, je 30 miliona eura. U okviru projekta energetske efikasnosti smo, pored Gimnazije, završili radove na resursnom centru „Podgorica“, radi se na što skorijem završetku radova na resursnom centru „1. jun“, a radovi na dvije mojkovačke škole se završavaju u novembru. To radimo ne zato što ne znamo šta ćemo sa novcem, već upravo zato što prepoznajemo važnost obrazovanja”, objasnio je ministar.

Govoreći o gimnaziji „Slobodan Škerović“ ministar je rekao da je ova škola 111 godina rasadnik znanja, kulture i dobrog ponašanja, i njen rad vođen je potrebom unapređenja sebe i društva, te joj možemo dati epitet najprestižnije crnogorske škole.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla je da je zgrada Gimnazije jedan od simbola Podgorice.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo da smo ovom rekonstrukcijom uspjeli da sačuvamo njen autentičan izgled. U prethodnom periodu smo kroz projekat sa KfW bankom, kroz koji je rekonstruisana i Gimnazija, rekonstruisali preko 20 objekata. Želim da se zahvalim na strpljenju, te na razumijevanju direktorice i učenika da je ovo zajednički projekat. Pritom, naglašavam da mi često energetsku efikasnost prikazujemo kao frazu, ali ona u principu znači da učenici i profesori borave u toplom prostoru u kome nema vlage, sa odgovarajućem rasvjetom i uz uštede“, kazala je ona.

Direktorica Zoja Bojanić – Lalović predstavila je prisutnima proces rekonstrukcije.

“Gimnazija nije samo obrazovna ustanova, već svojevrsni kulturno-istorijski spomenik i mjesto okupljanja. Ono što je važno jeste da ona mora ostati autentična, jedinstvena i arhitektonsko zdanje kome se svi dive, a sada samo sija novom ljepotom“, rekla je ona.

Izvedeni radovi obuhvataju: zamjenu krovnog pokrivača, postavljanje tremoizolacije na tavanu, sanaciju fasade, zamjenu cijevne mreže i radijatora, zamjenu svjetiljki, moleraj, djelimičnu zamjenu podova, instalaciju računarske mreže i ostale radove.

Gimnazija “Slobodan Škerović” u Podgorici je obuhvaćena drugom fazom “Programa energetske efikanosti u javnim zgradama”, koju implementira Ministartsvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

Sredstva za finansiranje Programa su obezbjeđena od strane KfW banke u ukupnom iznosu od 22,743 miliona eura. Implementacija druge faze Programa je u toku i biće završena do kraja 2020.

Vrijednost izvedenih i ugovorenih radova na objektima iz faze II iznosi 11,3 miliona eura, od čega je 10 miliona utrošeno na poboljšanje obrazovnih ustanova.