Nazire li se kraj rekonstrukcije Doma vojske

Već godinama na mjestu nekadašnjeg Doma vojske u Podgorici najavljuje se otvaranje svojevrsnog kulturnog jezgra u kojem bi trebalo da budu smještene prostorije Muzičkog centra, Crnogorske kinoteke i Filmskog centra.

Završetak rekonstrukcije prvobitno je planiran 2012, ali posao i dalje tapka u mjestu.

Iz Direkcije za javne radove koja vodi taj projekat i jedina može da odgovori na sva otvorena pitanja, nijesu željeli da objasne zbog čega ti radovi ni do danas nijesu završeni. Naši brojni upiti ostali su bez odgovora.

Direktor Kinoteke: I kad se sve završi, opet to neće biti to

Razgovarali smo sa direktorom Kinoteke Androm Martinovićem, koji nam je kazao da se crnogorska filmska baština čuva u veoma neuslovnim prostorijama, a negative za čije skladištenje ne postoje uslovi u Crnoj Gori čuvaju kinoteke u Zagrebu i Beogradu.

“Koji su se sve problemi javili u toku adaptacije pa objekat nije završen na vrijeme, pitanja su na koja jedino Direkcija moze pruziti odgovor”- kazao je Martinović.

Martinović smatra da, i kad se sve završi, za Kinoteku to opet neće biti idealni uslovi.

“Čini mi se da postojeća zgrada nije bila podesna za adaptaciju i specifične zahtjeve ovih institucija, a očigledno je svojevremeno izostala valjana studija. Smatram da bi možda bilo bolje da je gradnja započeta ispočetka”- smatra Martinović.

Brojne manjkavosti projekta

“Kinotečka sala koja projektovana da ima 120 mjesta, imaće manje od 60”- kaže on.

Kinoteka se uključila u izmjene projekta da bi napravila održiv i funkicionalan sistem.

“Intervenisali smo kad su pitanju montaže i depoi za filmove. Išli smo sa tim da kompenzujemo mali broj mjesta u kinotečkoj sali tako što bismo iza zgrade u amfiteatarskom prostoru napravili bioskop na otvorenom (open air cinema) gdje bi mogli da organizujemo večernje projekcije”- kaže Martinović.

Cilj je,kako kaže Martinović, da se za Veliku koncertnu salu nabavi DCP projektor i projekciono platno da bi i ta sala mogla da služi kao bioskopska.

“Na taj način bismo dobili još jedan bioskopski prostor gdje bi mogli organizovati domaće premijere, festivalske programe, važna gostovanja…jer predviđena sala za to nije adekvatna, više je za tekući kinotečki program ili sadržaje koji su za manju publiku”- kazao je on.

Poslije svega, važnost objekta je neupitna, premda se, da je bilo više znanja i odgovornosti, moglo dobiti mnogo više.

“Za mene kao čovjeka iz Kinoteke, iz lične i profesionalne odgovornosti, bitno je da radovi budu dovršeni na kvalitetan način i da se nabavi preostala potrebna oprema koja je od izuzetnog značaja za našu prikazivačku aktivnost.”