“Crnogorski pršut” – novi zaštićen proizvod

“Crnogorski pršut” novi je, peti po redu, zaštićeni proizvod u Crnoj Gori.

Proceduru zaštite naziva ovog proizvoda geografskom oznakom inicirali su kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja proizvođači pršute sa Cetinja, okupljeni u “Udruženje crnogorski pršut”, u kome su preduzeća: Zrnožit, Martex, Interproduct, Monstate, SNJ Gornič, DDR commerce, Mianja, Nani prom.

“Prirodno okruženje, klimatski uslovi u regionu proizvodnje, duga tradicija proizvodnje i dobra reputacija ovog proizvoda, koja prevazilazi granice regiona proizvodnje, ali i Crne Gore, osnova su zaštitu “Crnogorskog pršuta” kao specifičnog i autentičnog proizvoda. Uticaj geografskog okruženja, klime, ali i umijeća u primjeni posebne, vjekovima primijenjivane recepture u proizvodnji, zaslužni su što je crnogorska pršuta cijenjena među potrošačima, posebno turistima koji posjećuju Crnu Goru”, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Naselja iz regiona proizvodnje “Crnogorskog pršuta”, kako se dodaje, nalaze se u granicama Stare Crne Gore, a u okviru postojećih administrativnih granica opština Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar.

Nadmorska visina u regionu proizvodnje varira od 500 do 1.500 metara. Region proizvodnje se, zahvaljujući blizini mora i Skadarskog jezera, odlikuje umjereno – kontinentalnom klimom, sa sušnim i toplim ljetima i umjereno hladnim zimama.

Prema Proizvođačkoj specifikaciji, dokumentu koji je osnova za zaštitu proizvoda, “Crnogorski pršut” je trajni suvomesnati proizvod dobijen od buta svinja, suvo soljen i hladno dimljen, pa podvrgnut procesima sušenja i zrenja.

Proces proizvodnje “Crnogorskog pršuta” traje najmanje godinu dana.

“Pored modernizacije proizvodnih pogona, primjena tradicionalnog postupka proizvodnje, bez bilo kakvih dodataka osim morske soli, uz proces dimljenja sagorijevanjem isključivo bukovog drveta, rezultira proizvodom koji ima prepoznatljiv miris, teksturu i bogastvo ukusa. Novi zaštićen proizvod novi je iskorak Crne Gore u oblasti politike kvaliteta, unapređenja pozicije domaćih proizvođača i stvaranja pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta i dinamičniji razvoj lokalne i cijele crnogorske ekonomije”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede

Tokom protekle dvije godine, zaštićena su četiri proizvoda – “Njeguški pršut”, “Pljevaljski sir”, “Crnogorski goveđi pršut” i “Crnogorska stelja”.

U proceduri su zahtjevi udruženja proizvođača za zaštitu durmitorskog skorupa i kolašinskog lisnatog sira. Očekujemo i otpočinjanje procedure zaštite meda i maslinovog ulja.