KAP prelazi sa korišćenja lož ulja na prirodni gas

Prema planu proizvodnje električne energije za 2019, u narednoj godini se očekuje da će iz svih izvora biti proizvedeno ukupno 3,411 GWh struje. To je manje od ovogodišnje proizvodnje (3,787 GWh), koja je za 16 odsto premašila plan.

U 2019. je planirano da se više od polovine električne energije, odnosno 52 odsto, proizvede iz hidroelektrana, 39 odsto iz termoelektrane, a 9 odsto iz vjetroelektrana.

Takođe, za narednu godinu je projektovan početak rada dvije solarne elektrane, čija se proizvodnja planira na 0.06 odsto od ukupne proizvodnje električne energije u Crnoj Gori.

Sredinom naredne godine se planira puštanje u rad HVDC interkonektivnog podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, što će značajno uticati na tržište električne energije kako u Crnoj Gori tako i u regionu, navodi se u Energetskom bilansu Crne Gore za 2019.

Kako se ističe u tom dokumentu, tokom 2019. vjetroelektrane na Krnovu i Možuri će isporučivati električnu energiju sistemu u svom punom kapacitetu.

”Kombinat aluminijuma Podgorica je u toku 2018. godine izgradio i pustio u rad gasnu infrastrukturu za snabdijevanje prirodnim gasom, što je omogućilo prelazak sa korišćenja lož ulja u tehnološkim procesima na korišćenje prirodnog gasa. Potrošnja lož ulja u Kombinatu aluminijuma u 2019. će biti potpuno eliminisana”- najavljeno je u Energetskom bilansu za narednu godinu.

Analitika