Na aukciji u Beogradu prodato 7 radova crnogorskih slikara

Na aukciji slika i antikviteta, koja je u nedjelju veče održana u zemunskom Madlenijanumu, prodato je sedam djela crnogorskih likovnih umjetnika Mila Milunovića, Petra Lubarde, Luke Berberovića, Veselina Venja Bastaća i Uroša Toškovića.

Iz aukcijske kuće ,, Madl’Art“ za Pobjedu su potvrdili da su prodata dva rada Uroša Toškovića – ,,Bez naziva“ (kombinovana tehnika, početna cijena 250 eura) i ,,Dvije figure“ (tuš, početna cijena 200 eura), dva djela Mila Milunovića – ,,Kompozicija sa jonskim stubom“ (gvaš, početna cijena 1.200 eura) i ,,Planinski predio“ (ulje na šperu, početna cijena 3.200 eura), ulje na kartonu ,,Cetinje“ Veselina Venja Bastaća (početna cijena 250 eura) i ulje na platnu ,,Mrtva priroda“ Luke Berberovića (početna cijena 300 eura). Ulje na platnu ,,Igra vatre“ Petra Lubarde ponuđeno je za 2.800 eura.

– Riječ je o klasičnom Lubardi, kupljenom u galeriji na Kosančićevom vijencu. Ima sada Lubardinih slika koliko hoćete, među njima i mnogo falsifikata, ali ova slika je iz 1969. godine i potvrđena je kao original. Specifična je i po tome što je urađena tehnikom ulja na platnu kaširanom na lesonitu – kazao je za ,,Blic“ direktor aukcijske kuće ,,Madl’Art” Dejan Popović.

Iz aukcijske kuće ,,Madl’Art“ Pobjedi juče nijesu željeli da otkriju po kojim cijenama su pomenuta djela prodata, uz obrazloženje da to nije uobičajena praksa i politika kuće. Na aukciji su se našla i djela Mire Brtke, Uroša Predića, Mersada Bebera, Dimitrija Popovića, Ljube Popovića, Kemala Ramujkića, Miloša Šobajića, Vlade Veličkovića…

U poudi su bili i akvareli Dada Đurića sa početka pedesetih (prije odlaska u Pariz) – ,,Šjora Meri“ i ,,Cetinje“, koji su procijenjeni na 1.600, odnosno 1.200 eura. Istoričarka umjetnosti i direktorica galerije „Haos“ Borka Božović nedavno je za Pobjedu kazala da u Srbiji postoji veliki interes za radove umjetnika iz Crne Gore. – Nije nepoznato da se neki među njima smatraju najvećima na jugoslovenskom prostoru, pa i šire.

Naročito se cijene i traže djela Petra Lubarde, Mila Milunovića i Dada Đurića. Ovaj posljednji tek treba da dobije mjesto koje zaslužuje i taj napor da se adekvatno predstavi cjelokupnoj svjetskoj javnosti mora da učini baš Crna Gore, njene institucije i pojedinci u saradnji sa svima koji posjeduju njegova djela – istakla je Božović.