Prijave protiv 68 roditelja zbog vakcina

Zdravstveno sanitarna inspekcija podnijela je u 2018. godini 68 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju djecu prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, piše Dan.

Iz Uprave za inspekci jske poslove navode da su protiv roditelja u Podgorici podnijeli 40 prekršajnih prijava. Jedna prijava podnesena je u Nikšiću, 24 u Beranama i tri u Ulcinju. Prema podacima Doma zdravlja Podgorica, u glavnom gradu je MMR nevakcinisano svako treće dijete uzrasta do tri godine (31,5 odsto), što je znatno veći obuhvat nego prije tri godine.

“U generaciji rođenoj 2016. godine, kada je riječ o imunizaciji MMR vakcinom u odnosu na izvještaj iz maja prošle godine (kada je iznosio 57,83 odsto), obuhvat je povećan za skoro deset procentnih poena i iznosi 67,10 odsto. Iako je zabilježen značajan porast broja vakcinisane djece sa svim vakcinama i u svim generacijama, broj nezaštićene djece je i dalje nezahvalan. U Crnoj Gori zakonom je obavezna vakcinacija djece protiv zaraznih bolesti: tuberkuoze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, invazivnih formi bolesti izazvanih bakterijom hemo filus influence tip B, virusnog hepatitisa B, dječje paralize (poliomi-jelitisa), malih boginja (morbila), rubele i epidemijskih zaušaka mumpsa”, navode iz Instituta.

Kako ističu, združenim naporima cijelog zdravstvenog sistema i angažovanošću, prije svega roditelja, njihovoj edukaciji i informisanju, obuhvati djece sa svim vakcinama su u porastu u poslednjih godinu dana.

“Tako smo se sa opasnih i Jako nezahvalnih 46,58 odsto protiv morbila vakcinisane djece rođene 2015. do danas pomjerili na 82,78 odsto”, dodaju oni.

Iz Doma zdravlja Podgorica je saopšteno da je u pedijatrijskoj službi Doma zdravlja Podgorica, zahvaljujući intenzivnoj javnoj kampanji, predanom radu izabranih doktora za djecu i povjerenju i razumijevanju roditelja, u proteklih godinu dana MMR vakcinom vakcinisano preko pet hiljada mališana.