VIDEO: Ko pravi crnogorsku formulu?

“Formula student timovi” su baza iz koje velike automobilske kompanije regrutuju inžinjere

“Formula Student” je najuspješnije evropsko takmičenje u obrazovnom moto sportu gdje univerziteti širom svjeta imaju izazov da dizajniraju i izgrade trkački automobil sa jednim sjedištem.

2016. godine, na mašinskom fakultetu u Podgorici, formiran je tim čiji je zadatak da dizajnira i proizvede trkačko vozilo u rangu Formule 3. Na kompleksnom zadatku je 20 mašinaca. Projekat zahtijeva veliko znanje i vještine.

Projektovanje bolida za trku je dugačak i skup proces

Svi članovi „Formula student tima” imaju određena zaduženja u procesu projektovanja i izrade trkačkog vozila. Pojedinci rade na upravljačkom mehanizmu, neki drugi na pedal box-u, određeni članovi dizajniraju tijelo formule, a dio tima je zadužen za sigurnosni kavez.

Studenti projektuju i izrađuju veći dio djelova formule

Zadatak članovima tima nije prosto sklapanje djelova. Oni moraju poznavati mašinsku obradu metala jer treba napraviti recimo kočioni disk ili neki dio oslanjanja vozila. Sve to treba uraditi po odgovarajućim međunarodnim standardima proizvodnje trkačkih bolida.

Statičke i dinamičke karakteristike formule

Međunarodna sudijska komisija nakon realizacije projekta ocjenjuje proizvod „Formula student tima“. Vozilo mora zadovoljiti odgovarajuće parametre, potom može učestvovati u trkama. Ovakvih timova ima puno širom svijeta i svi imaju svoju takmičarsku formulu. Dobro iskustvo timova iz okruženja je podstrek za naše mašince da istraju na ovom teškom zadatku.

BivšI članovi formula student timova sada su članovi formula 1 timova

Nakon učešća u projektu „Formula student“ mnogi mašinski inžinjeri lako su našli zaposlenje u autoindustriji, a oni najuspješniji postali su članovi timova Formule 1. Ovo se odnosi na inžinjere svih smjerova mašinstva. Još jedna potvrda da je ova struka na visokoj cijeni.

 

Naučne novosti