MARAŠ: Bilo jednom u Crnoj Gori

Nekako u ovo isto vrijeme svake godine, dopadne mi čast, da ne kažem slast, da obavijestim vaskoliku javnost o novitetima u vezi sa Made in New York Jazz Festivalom u Crnoj Gori. Za one koji su možda propustili, narednog juna održaće se četvrto izdanje. S ponosom ističem, četvrto – u kontinuitetu.

*****

Do prije nekoliko godina, Crna Gora bila je zemlja u kojoj se džez muzika mogla pronaći na marginama. Iz malobrojnih klubova u Podgorici, nekoliko na primorju i na sjeveru države, sramežljivo su dopirali prepoznatljivi zvuci velikana svjetske džez scene.

Osim toga, pojedinci su za svoj merak, u kućnim verzijama druženja, sebično uživali u džez muzici, tražeći malo hedonističkog užitka, tako nedostupnog za širu društvenu upotrebu na javnim mjestima. Onda se nešto promijenilo, tog juna 2016. godine.

Uz malobrojnu ali značajnu podršku javnog i privatnog sektora, sticajem okolnosti, američka kompanija prepoznala je crnogorsku i ponudila joj ono što se ne odbija – partnerstvo u realizaciji prestižnog Made in New York Jazz Festivala, na teritoriji, kako oni vole da kažu, najljepše zemlje na svijetu – Crne Gore.

Tada je to izgledalo kao san, ali sada, na pragu realizacije četvrtog izdanja festivala u Crnoj Gori, kao odgovorno lice, s ponosom se prisjećam umjetnika koji su prethodnih godina činili čast publici, koja je iz godine u godinu, što bi ono rekli stari „rasla na oči“.

Randy Brecker, Bobby Sanabria, Essiet Okon Essiet, George V Johnson Jr, Mike Stern, Jerome Jennings, Alex Blake, Yaacov Mayman, Ray Angry, Richie Goods, Dave Weckl, Igmar Thomas, Sharon Clark, Jorge Luis Pacheco, Brianna Thomas, Caloe… da pomenemo samo neke evropske i američke džez zvijezde koje su posjetile Crnu Goru, do sada. Nećemo zaboraviti ni naše prijatelje iz regiona kao što su Ivan Aleksijević, Vasil Hadžimanov, Ljubiša Paunić – Paun, Ivan Ilić, Max Kochetov, Vladimir Tubić…

Svi su oni, kao i oni koje u brzini preskočih, svako na svoj način, doprinijeli da džez muzika u Crnoj Gori živi i traje. Postaje jača. Čuje se na mnogo više mjesta nego prije recimo, deset godina. Dakle, bilo je potrebno samo otvoriti joj prostor, za ostalo se ona brine sama, svojim postojanjem.

*****

Mnogobrojniji upiti koje kao organizatori dobijamo već ovih dana, a tiču se imena koja ćemo ugostiti narednog juna, garancija su da je crnogorski džez festival iz rukavca prerastao u rijeku i da se stameno kreće ka univerzalnom okeanu svjetske scene. Put jeste malo duži, ali sad već – nema povratka.

Ovom prilikom otkriću nekoliko dobro čuvanih tajni u vezi sa planiranim rosterom ovogodišnjeg Made in New York Jazz Festivala. Koncert broj jedan: petak, 14. jun, Synchro stage (Porto Montenegro). Nova lokacija u Tivtu, novo trogodišnje džez partnerstvo na koje smo vrlo ponosni.

Subota, 15. jun, Ethno Jazz Club Sejdefa – vanserijski džez koncert čijeg autora i izvođača iz objektivnih razloga još ne možemo otkriti, ali biće to praznik regionalne džez/pop/soul muzike.

Koncert broj dva: nedjelja, 16. jun, The Capital Plaza atrium – već ustanovljena i prepoznatljiva lokacija za koncert u Podgorici, kom je domaćin naš strateški partner festivala, još od prve zamisli ovog projekta. Podsjećamo i da će otvoreni master class biti održan na dan koncerta u Podgorici, tačno u podne. Lokacija, Hard Rock Cafe.

*****

A sada, glavno. Otvoriću vam samo nekoliko karata, ali siguran sam da će to biti više nego dovoljno da upišete neki od ovih datuma u svoje planere.

Bio je član Miles Davis grupe još osamdesetih… Svira tenor i sopran sax. Michael Brecker, Bob Berg, Sonny Rollins, John Coltrane – samo su neki od najvećih s kojima je sarađivao. Snimio je 17 solo albuma, dva puta nominovan za Gremi. Dame i gospodo, ovog ljeta u Tivtu i Podgorici za vas svira – Bill Evans!

Uz njega, još jedna džez legenda posjetiće Crnu Goru prvi put. Kažu da je izmislio jazz fusion, vlasnik je tri Gremija, najprepoznatljiviji je po učešću u vanvremenskom projektu Return to forever. Džez znalci već naslućuju o kome se radi. Gato Barbieri, Ron Carter, Stanly Clarke, Larry Coryell, Victor Bailey, Chaka Khan, Freddie Hubbard, Joe Henderson, Chick Korea, Buster Williams – njegova su kompa. Dragi moji, molim vas da veeeeelikim aplauzom pozdravite legendu svjetske džez scene. Na bubnjevima – Lenny White!

Uz njih, u Crnu Goru stiže još desetak eminentnih džez umjetnika iz SAD i Evrope, pa je potpuno logično da se vidimo narednog juna. Made in New York Jazz Festival, Montenegro! Welcome!

Vladimir Maraš