Deveto izdanje Monte Vina u hotelu Hilton

U Hotelu Hilton u Podgorici, otvoreno deveto izdanje najkvalitetnijeg vinskog događaja u Crnoj Gori – salon vina Monte Vino.

Mogu se vidjeti oko 600 vinskih etiketa koje dolaze iz 125 vinarija i iz 16 zemalja svijeta

Predsjednica Nacionalnog udruženja somelijera Crne Gore Danijela Radeč je kazala da su ove godine napravili novinu, tako da je Montevino počelo 12 marta sa raznim edukativnim radionicama i predavanjima.

“Posebna mi je čast što smo ove godine napravili jednu lijepu saradnju sa školom Sergej Stanić i željeli smo da u narednom periodu kao udruženje funkcionišemo zajedno sa tom školom, i da radimo što više na edukaciji samoga kadra” dodala je Radeč.

Luka Bešić, potpredsjednik Udruženja somelijera Crne Gorej eposebno zadovoljan prisustvom crnogorskih vinarija:”Ni na jednom događaju do sad nije bio veći broj crnogorskih vinarija što samo pokazuje da nam je crnogorska vinska scena u porastu. Kvalitetom smo uspjeli da pariramo svim ostalim”.

MonteVino, Monte Vino,Foto: Infobiro
Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović je podsjetio na razvojvinogradarstva u zadnjih desetak godina: “U ovoj godini u vinogradarskom registru imamo upisanih 227 vinogradara i 108 vinarija. Podsjetimo da smo 2007. godine, kada smo krenuli u snažan projekat razvoja ovog za Crnu Goru važnog sektora, imali u registru svega četiri vinarije.”

Ministar je dodao da je važno što se naše vinarije, najvećim dijelom, nalaze na utabanim vinskim putevima koji značajno doprinose razvoju crnogorskog turističkog brenda.

“Ohrabren sam i sa činjenicom da u ovoj godini na ovom salonu vina imamo 22 domaće vinarije, prošle godine ih je bilo 14, a ja sam siguran da će ih iz godine u godinu biti sve više. Naravno, prisustvo vinarija iz drugih zemalja, posebno regiona, je svakako dobrodošlo”. Simović je upozorio na da imamo dosta toga što moramo prepoznati kao elemente sofisticiranog protekcionizma. “Ti putevi moraju biti dvosmjerni. Ni jedan jednosmjeran put nije garancija uspješnosti za bilo koga. Crna Gora svojim primjerom želi da pokaže da želi dvosmjerne puteve, želi otvorenost i želi krajnje, do kraja poštovanje svih potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini” naglasio je ministar Simović, kaže se u saopštenju Infobiroa.

Ove godine NTO se dodatno uključila u promociju ovogodišnjeg Salona vina. Direktorica Nacionalne turističke organizacije, Željka Radak-Kukavičić ističe da je turistima koji dolaze u Crnu Goru jedan od glavnih motiva vino i hrana.

“Posebno zadovoljstvo je to što je ova godina posvećena godini domaćih ukusa. Naš cilj je da ove godine kroz kampanje koje će biti intezivno realizovane, na bolji način povežemo proizvođače naših domaćih proizvoda i našu turističku privredu. Vina su svakako nešto što je u najvećoj mjeri već sada zastupljeno na trpezama naših hotelsko turističkih radnika. U našim ponudama za 2019 godinu dodatni akcenat smo upravo stavili na promociju našim domaćih vinara i uopšte proizvođača hrane” izjavila je direktorica NTOCG.