Adaptirana Scena Studio u CNP-u

Adaptacija Scene Studio u Crnogorskom narodnom pozorištu je završena, to je sada multifunkcionalan kompaktan prostor, opremljen savremenom audio, video i rasvjetnom opremom, a država je za to opredijelila 120.000 eura, kazao je danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

“Zadovoljstvo mi je što sam danas u prilici da sa kolegama iz Crnogorskog narodnog pozorišta obiđem adaptiranu Scenu Studio, koja, bez sumnje, predstavlja jedan novi, moderan i nadasve funkcionalan sadržaj u okviru nacionalnog pozorišta”, istakao je Bogdanović na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljene nedavno završene aktivnosti na adaptaciji Scene.

On je dodao da posebno raduje činjenica da to nije jedini iskorak koji prepoznajemo kod Crnogorskog narodnog pozorišta tokom tekuće godine.

“Završetak adaptacije Scene Studio vidim kao nastavak dinamičnih i progresivnih aktivnosti, koje će za rezultat imati produkciju čak pet novih predstava samo u ovoj godini. Snažni iskoraci su zapaženi i na planu međunarodne saradnje, tako da ćemo već ovog oktobra, novu pozorišnu sezonu otvoriti predstavom u režiji Andrija Žoldaka, jednog od najznačajnijih evropskih pozorišnih reditelja. Sve to govori o Crnogorskom narodnom pozorištu kao o jednoj od institucija koje pružaju nemjerljiv impuls cjelokupnoj kulturi naše države”, istakao je Bogdanović.

Kako je naglasio, država nije ostala nijema na njihove potrebe, kako sa aspekta podrške programskom okviru, tako i sa aspekta unapređenja potrebne infrastrukture.

“U toku je tender za nabavku novih termotehničkih instalacija, kojim će CNP dobiti adekvatan i savremen sistem grijenja i hlađenja, čija je ukupna vrijednost gotovo 300 hiljada eura. Pripremamo tehničku dokumentaciju kako bismo ove godine uradili i hitne sanacione radove na krovu i fasadnim površinama čime će biti riješen problem prokišnjavanja u pojedinim zonama objekta. Takođe radimo i na pripremi dokumentacije za izradu glavnog projekta adaptacije cjelokupnog pozorišta, čime ćemo stvoriti uslove da udjemo u jednu sveobuhvatnu adaptaciju ovog zdanja koje je do danas koristilo preko 1.6 miliona korisnika”, zaključio je ministar.

Na konferenciji su govorili i direktorica CNP Zorana Kralj, umjetnički direktor CNP Željko Sošić, reditelj Goran Bulajić i ekipa koja je radila na predstavi “Smrt i djevojka”, kojom će biti otvorena adaptirana Scena Studio.

Adaptacija Scene Studio počela je u oktobru 2017, a završena je u martu ove godine. Scena je opremljena savremenom audio, video i rasvjetnom opremom, sa teleskopskim tribinama kapaciteta 135 mjesta za gledaoce, umjesto dosadašnjih 70. Prostor je dodatno zvučno i termički izolovan, sa akustičnom obradom, što ga čini pogodnim za dramske i muzičke manje forme, kao i za filmske projekcije. Scena Studio je klimatizovana, sa značajno uvećanim tehničkim i tehnološkim kapacitetima i pogodna je za realizaciju programskih aktivnosti i primarne djelatnosti CNP-a.

CDM