Simbol auto-puta most Moračica napreduje po planu

Gordi vitez, arhitektonsko čudo i simbol auto-puta Bar-Boljare, most Moračića, biće spojen do septembra, ako to dozvole vremenski uslovi. Tako kaže Duško Rondović, glavni inženjer sekcije jedan.

Novinar CdM-a obišao je gradilište i uvjerio se u ono što  govori Rondović. Iako je ovo bio sunčan i topao dan, vjetar je nemilosrdno šibao. I tako je, kaže Rondović, stalno. Zato će na mostu, sa jedne i druge strane, biti sagrađeni vjetrobrani koji će štititi od udara vjetra. Most će imati i pješačke staze.

Foto: CdM

Trenutno se radi na rasponskoj konstrukciji.

“Završene su dvije trećine rasponske konstrukcije. Očekujem da most spojimo do septembra, naravno ako nas vrijeme posluži”, istakao je Rondović.

Foto: CdM

Most Moračica je jedan od najzahtevnijih objekata na trasi autoputa. Dužina mosta biće 960 metara, a ukupna širina 23,40 metara. Most će nositi pet stubova od kojih će najveći biti 161 metar. Raspon od dna korita Morače do kolozovne konstrukcije iznosiće više od 200 metara. Što bi naš narod rekao-nebu pod oblake. Biće ovo najviši most na prostoru bivše Jugoslavije.

Foto: CdM

Na ovom gradilištu svakog dana radi oko 150 radnika.

Procjene su da će za gradnju rasponske konstrukcije Moračice biće utrošeno oko 30.000 kubika betona, a ugrađeno preko pet hiljada tona armature.

Most Moračica postao je simbol crnogorskog autoputa, o kome su izvještavali svi domaći, kao i vodeći regionalni mediji.

Foto: CdM

CdM je juče obišao i most Mrke.

“Dug je 300 metara, visina od oko 35 metara. Zahtjevan je ovo objekat. U produžetku mosta se nalazi tunem Mrke dug oko 800 metara”, kazao je Rondović.

Foto: CdM

Prva dionica autoputa Bar Boljare biće završena sredinom iduće godine i taj rok će biti ispoštovan, obećao je prije nekoliko dana predsjednik kineske kompanije CCCC Liu Ćitao na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem u Dubrovniku kojem su prisustvovali i potpredsjednik CCCC Ven Gang i predsjednik CRBC Lu Šan sa saradnicima.

Izgradnja prioritetne dionice autoputa Smokovac – Mateševo koštaće 890 miliona eura. Gradi je kineska kompanija CRBC.

Miraš Dušević CDM