Počinje seniorsko prvenstvo Crne Gore u šahu za muškarce

I ove godine Galerija Diplomatske kule The Capital Plaza centra Podgorica biće mjesto velikih šahovskih dešavanja. Prošle godine su, u ovom predivnom ambijentu, snage odmjerili bivši šampion Evrope Zdenko Kožul i naš najbolji šahista Nikola Đukić a ove godine će se tu održati najvažnije pojedinačno takmičenje.
Naime, pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih, a uz podršku The Capital Plaza centra Šahovski savez Crne Gore organizuje 71. Pojedinačno seniorsko prvenstvo Crne Gore u šahu za muškarce. Uvedene su značajne izmjene u njegovoj organizaciji. Nakon dužeg vremena najznačajnije domaće pojedinačno takmičenje igraće se po švajcarskom sistemu, u 9 kola.

Šampionat je poluotvorenog tipa i na njemu pravo učešća imaju nosioci međunarodniih titula, reprezentativci i reprezentativke, igrači sa određenim rejtingom (2200) i oni koji su se kvalifikovali preko polufinalnih turnira i turnira za mlade. Nagradni fond je znatno povećan i iznosiće 6.200,00 eura od čega će šampionu pripasti 2.000,00€.

Veliki nagradni fond i ovakav sistem takmičenja garantuju uzbudljive borbe. Partije će biti prenošene putem interneta i moći će se pratiti uživo preka sajta Šahovskog saveza Crne Gore. U konkurenciji 34 takmičara nalaze se i 4 velemajstora. Glavni favorit je osmostruki šampion velemajstor Nikola Đukić koji brani titulu osvojenu prošle godine na šampionatu u Baru. Na turniru će igrati i aktuelni svjetski prvak u šahu za slabovide osobe intermajstor Predrag Nikač.

Svečano otvaranje šampionata je predviđeno za 15,30 časova u subotu 18. maja nakon čega će se početi sa prvim kolom.