U Crnoj Gori 140 hiljada turista

U Crnoj Gori, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, boravi gotovo 140 hiljada turista, devet odsto više u odnosu na prošlu godinu.

 

Portparolka Nacionalne turističke organizacije (NTO) Nina Vukčević, kazala je da se od početka godine, prema podacima lokalnih turističkih organizacija koji se obrađuju svakog petka, bilježi konstantan rast.

“Od početka špica turističke sezone odnosno od 1. juna prosječna stopa rasta iznosi devet odsto u odnosu na prošlu godinu”, rekla je Vukčević agenciji Mina-business.

Ona je ocijenila da imaju razloga da budu veoma zadovoljni tokom i rezultatima turističke sezone, s obzirom na to da je zabilježen rast svih parametara u predsezoni.

“Takođe, ukupni namjenski prihodi, koji uključuju one od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, naplaćeni od početka godine iznose 1,4 miliona eura, što je 19 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period”, navela je Vukčević.

Crnu Goru je, tokom prva četiri mjeseca u svim vidovima smještaja, posjetilo blizu 300 hiljada turista, što je preko 37 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Vukčević je dodala da su oni ostvarili gotovo 1,1 milion noćenja, što je 24 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

“Prema podacima o hotelskom smještaju, za prvih pet mjeseci tekuće godine u hotelima je boravilo oko 343 hiljade turista, što je 30 odsto više. Oni su ostvarili oko 864 hiljade noćenja, 19 odsto više u odnosu na prošlu godinu”, navela je Vukčević.

Kada je struktura gostiju u pitanju, tokom prvih pet mjeseci u hotelima prednjače gosti iz Njemačke, zatim slijede oni iz Srbije, Albanije, Kine, Francuske, Rusije, Švedske i Velike Britanije.

Vukčević je navela da su Aerodromi Crne Gore opslužili već preko milion putnika, što je deset odsto više u odnosu na prošlu godinu.

“Nacionalni avio prevoznik Montenegro Airlines (MA) prevezao je više od četvrt miliona putnika za šest mjeseci, što predstavlja rast od gotovo pet odsto”, rekla je Vukčević.

Nacionalni parkovi od početka godine do 1. jula bilježe posjetu od gotovo 152 hiljade turista, što je 35 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

“Hotelijeri su zadovoljni rezultatima u predsezoni, a najave i buking za postsezonu teku u skladu sa planovima, tako da očekujemo još jednu uspješnu turističku godinu”, saopštila je Vukčević.

Ona je, govoreći o Službi telefona za informacije, sugestije, pritužbe i pohvale specijalnog broja 08000 1300 za potrebe NTO, kazala da su od početka jula primili oko 150 poziva.

“Od toga se većina odnosila na informacije, i imali smo par pritužbi, koje su se odnosile na nepoštovanje propisa, buku, nelegalno izdavanje smještaja, uzurpaciju plažnog prostora i komunalnu nehigijenu“, precizirala je Vukčević.

Turisti su se, kako je dodala, najviše interesovali za plaže, manifestacije, brojeve službi, registraciju smještaja, boravišnu taksu i red vožnje.
“Svaka primljena žalba i pohvala se evidentira pri čemu automatski slijedi faza procesuiranja. Kontaktira se inspekcija ili ustanova koja je nadležna za određenu žalbu i turista ukoliko želi povratnu informaciju informiše se u toku istog ili narednog dana, tako što ponovo kontaktira centralu Call Centra i dežurni operater mu daje povratnu informaciju o ishodu intervencije”, objasnila je Vukčević.

Call Centar je na usluzi građanima i turistima svakog radnog dana od sedam do 15 sati.