POČEO ŠKOLSKI KUP CRNE GORE U ŠAHU

U Multi – medijalnoj sali Sportsko – kulturnog centra Univerziteta Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih Crne Gore, a u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore (ŠSCG), počeo je Školski kup Crne Gore u šahu sa učešćem 48 mladih šahista. Prema riječima Jovana Milovića, predsjednika ŠSCG, ovo interesantno takmičenje se po prvi put organizuje u Crnoj Gori i igra se u cilju promocije Evropskog školskog kupa koji se u oktobru ove godine igra u Crnoj Gori. “Šahovski savez Crne Gore je i ove godine organizator Evropskog školskog individualnog kupa u šahu, koji će se održati u Ulcinju, od 11. do 20. oktobra 2019. Evropski školski kup je, takođe, novo takmičenje koje je prvi put igrano prošle godine u Budvi a naša zemlja će i iduće godine biti njegov domaćin. Evropski školski kup se nalazi u kalendaru zvaničnih takmičenja Evropske šahovske unije (ECU) a suorganizator i njegov idejni tvorac je Međunarodna školska šahovska unija (ISCU).” – zaključuje Milović.

U cilju promocije Evropskog školskog kupa ali i u cilju jačanja motivacije mladih šahista za bavljenje šahom, predsjednik ŠSCG Jovan Milović je inicirao organizaciju Školskog kupa Crne Gore u šahu. Evidentno je da je za razvoj mladih šahista potreban veći broj interesantnih takmičenja na kojima mogu učestvovati.

Pravo nastupa imaju domaći igrači registrovani kod ŠSCG za 2019. godinu po grupama: do 7 godina – rođeni 2012 god i mlađi, do 13 godina – rođeni 2006 god i mlađi, do 9 godina – rođeni 2010 god i mlađi, do 15 godina – rođeni 2004 god i mlađi i do 11 godina – rođeni 2008 god i mlađi.

Zbog nedadekvatnog broja učesnika došlo je od spajanja određenih grupa pa će se takmičenje održati u četiri grupe: do 9, 11, 13 i 15 godina.

Školski kup će se održati po Kombinovanom sistemu (klasičan šah – klasik, ubrzani i brzopotezni šah): Prva tri dana će se igrati klasičan tempo – klasik (7 kola): Tempo igre je 60 minuta po igraču plus bonus od 30 sekundi za svaki odigrani potez počev od prvoga. Četvrtog dana prijepodne će se održati takmičenje u ubrzanom šahu (7 kola). Tempo igre je 10 minuta po igraču plus 5 sekundi za svaki odigrani potez. Četvrtog dana poslije podne će se održati takmičenje u brzopoteznom šahu (11 kola). Ukupan poredak će se odrediti sabiranjem bodova po disciplinama i to na sledeči način: Svaki osvojeni poen na turniru u klasičnom šahu računa se tri boda, svaki osvojeni poen na turiru u rapidu računa se dva boda i svaki osvojeni poen na turniru u brzopoteznom šahu računa se jedan bod. Pobjednici u svim kategorijama dobijaju pehare a po troje prvoplasiranih medalje.

Šahovski savez Crne Gore će najboljim učesnicima obezbjediti povoljne uslove nastupa na Evropskom školskom kupu, a sudije takmičenja su Igor Vujačić i Mladen Popović.