Herceg Novi dobio grb i zastavu

Herceg Novi je nakon decenije upotrebe amblema konačno dobio grb i zastavu, koja je podignuta danas na Toru.

Kako je na svečanosti kazao predsjednik Opštine Stevan Katić, novi simboli posjeduju istorijsko utemeljenje i predstavljaju specifično kulturno nasljeđe stvarano vjekovima.

On je naglasio da simboli idu u korak sa nastojanjem lokalne uprave da Herceg Novi bude predstavljen na prepoznatljiv način, koji će odgovarati njegovoj jedinstvenosti.

“Novi grb i zastavu čine elementi zajedničke prošlosti i sadašnjosti Herceg Novog. Vjerujem da će doprinijeti da Novljani razumiju tačno značenje simbola , koji ih vezuju za grad i jedne za druge. Ova zastava vijoriće se od danas sa Tore a onda i tvrđava brojnih ustanova. Ona će zajedno sa grbom obići svijet predstavljajući naš grad. Njihovim isticanjemo od danas ubuduće Herceg Novi slavi svoje bogatstvo, nasljeđe, iskrenost, mudrost, mir, snagu i odvažnost”, poručio je on.

Prethodno je defile Gradske muzike i mažoretki išao od Gradske kafane Njegoševom ulicom. Pred brojnim Novljanima i gostima nastupili su na Trgu i stepeništu Tore, uveličavajući svečanost povodom isticanja novih simbola drevnoga grada.

Nakon ceremonije podizanja zastave, na glavnom gradskom Trgu otvoren je bazar na kojem su domaće i goste služili tradicionalnim posluženjem, pršutom i vinom.

Ulična izložba simbola je privukla brojne posjetioce, a nastupili su ulični svirači.

Castel Nuovo je napravio đir kroz grad zabavljajući autentičnim melodijama prisutne, koji su bili oduševljeni cjelokupnim programom.